Foto: Kim Jansson
Foto: Kim JanssonVis mer

- Ikke offentliggjør skattelistene

Nå kan det bli vanskeligere å finne ut hva naboen tjener.

Personvernkommisjonen, som er opprettet gjennom Fornyings- og administrasjonsdepartementet, har akkurat levert en rapport om medier og personvern.

Et flertall av kommisjonens medlemmer går inn for at offentliggjøringen av skattelistene skal strammes inn. Det betyr det ikke vil bli mulig å søke i listene på nettsider som DinSide. Kommisjonen vil likevel at skattetallene skal publiseres på Skatteetatens nettsider, der informasjonen kan begrenses.

- Det er ikke tvil om at offentliggjøringen av skattelister slik det i dag praktiseres utfordrer sentrale personvernprinsipper. Det kan blant annet stilles spørsmål ved om pressens vide tilgang til og tilrettelegging for bruk av skattelistene for ren «underholdning», er i samsvar med formålet som begrunner publisering, nemlig å kontrollere likebehandling og skape debatt rundt skattesystemet, heter det i kommisjonens rapport.

Sjekk skattelistene her >>>

Ikke støtte fra dagens regjering

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys sier dagens regjering ikke vil gå inn for å redusere tilgjengeligheten til skattelistene.

Hun sier regjeringen støtter dagens offentliggjøring av listene, der redaksjonene har full tilgang til å bearbeide og analysere lett tigjengelige skattedata.

- Denne regjeringen er nok hjertens enig med mindretallet i kommisjonen. Jeg tror derfor ikke dere skal håpe på noen endringer til høsten. Da må dere nok velge dere en ny regjering, sa Grande Røys, ifølge Skatt.no.

- Ikke offentliggjør skattelistene


Bør skattelistene være offentlige?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Si din mening i DinSides forum!

Fornøyde

Skattebetalerforening er fornøyde med at nesten samtlige av kommisjonens medlemmer ønsker å stramme inn offentliggjøringen av skattetallene.

- Vi er svært glade for at kun ett av kommisjonens 15 medlemmer ønsker å opprettholde dagens offentliggjøring på 140 ulike nettsteder. Kommisjonen har dermed tydelig innsett at denne publiseringen bryter med personvernet, sier administrerende direktør Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen.