Ikke nok å gå

Er det sunt nok å gå eller bør man trene mer for å holde kroppen i form? Forskerne er uenige.

Kanadiske forskere mener at det ikke holder å gå 10 000 skritt om dagen.

Forskerne fra University of Alberta i Canada, sammenlignet to treningsprogrammer. I det ene gikk deltakerne 10 000 skritt per dag, mens i det andre drev deltakerne med tradisjonell trening med moderat intensitet.

Programmene foregikk i seks måneder, og det deltok 128 personer.

Deltakerne som drev tradisjonell trening kom i bedre form enn den andre gruppen. Forskerne konkluderer med at det ikke holder å gå.

Underveis testet forskerne den helsemessige forbedringen til deltakerne. Det gjorde de ved å måle blodtrykk, oksygenopptak og lungekapasitet.

Gå-gruppen fikk forbedret oksygenopptaket med 4 prosent i løpet av de seks månedene. Treningsgruppen fikk ti prosent bedre oksygenopptak.

- Vår bekymring er at folk kanskje tror at det som teller mest er det totale nummer av daglige steg, og ikke tenker mye på tempoet eller anstrengelsen de legger i skrittene, sier forskningsleder Vicki Harber ifølge BBC News.

Likevel synes hun 10 000 skritt om dagen er en god begynnelse. Deltakerne i denne gruppen ble motiverte, og hun tror det er en lur måte å begynne treningsperioden på.

- I løpet av dagen, mens du oppnår 10 000 skritt, ta 200 til 400 av dem i et raskere tempo, anbefaler hun.

Men langt fra alle forskere er enige i at gåing ikke er god nok trening. Ifølge en amerikansk studie er det sunnere med fire korte turer enn én lang hver dag.

Kampanjen Hvert skritt teller, hvor nordmenn har blitt oppfordret til å gå 10 000 skritt om dagen, har vært en kjempesuksess.

 

Mozon.no, 01.10.2006