- Ikke lov å være så dum

Mange biter på de dummeste svindelforsøk. Ikke si vi ikke advarte deg.

<strong><B>BIT IKKE PÅ:</strong></B> Mottar du e-post fra noen du ikke kjenner, med lovnader om gull, glitter, penger og kjærlighet, er det bare å avslå tilbudet.  Foto: Colorbox/DinSide
BIT IKKE PÅ: Mottar du e-post fra noen du ikke kjenner, med lovnader om gull, glitter, penger og kjærlighet, er det bare å avslå tilbudet. Foto: Colorbox/DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
For hver svenske er det gjerne ti nordmenn som blir lurt.Anne Dybo, rådgiver i Økokrim


Nordmenn mottar daglig tilbud på e-post om både kjærlighet og rikdom, fra sleipe svindlere som prøver å få kloa i penger til godtroende mennesker.

Før helgen kom det for eksempel inn en e-post som er som tatt fra læreboka i svindelforsøk. Det bør ikke være noen tvil om at dette er juks og bedrag, men vi undres likevel om enkelte har latt seg lure.

E-posten er angivelig sendt fra en Dr. Carlos Hugo, som nesten er som julenissen å regne. Han vil gi deg et forbrukslån til bare 3 prosent rente. «Alt» du trenger å gjøre er å fylle ut søknadskjemaet i mailen, der du blant annet må oppgi telefonnummer og annen sensitiv informasjon, og sende det til e-postadressen [email protected].

Og ja, det er én liten ting til: Du må legge ved en kopi av ditt nasjonale id-kort. Siden Norge er et av få land i Europa som ikke har innført nasjonale identitetskort, må du legge ved en kopi av passet ditt.

Og vips, så har du ikke fått lån, men identiteten din er etter all sannsynlighet stjålet.

<strong><B>SVINDEL:</strong></B> Du trenger ikke være rakettforsker for å avsløre svindelen. Blanding mellom norsk og engelsk, et tilbud som er for godt til å være sant, samt ønske om at du utleverer svært sensitiv informasjon er med, bør gjøre at det ringer en bjelle. Foto: E-post
SVINDEL: Du trenger ikke være rakettforsker for å avsløre svindelen. Blanding mellom norsk og engelsk, et tilbud som er for godt til å være sant, samt ønske om at du utleverer svært sensitiv informasjon er med, bør gjøre at det ringer en bjelle. Foto: E-post Vis mer


Rydder opp i mye

Dessverre er det mange som biter på. I forbindelse med en konferanse om svindel og identitetstyveri, ble det presentert tall som tyder på at nordmenn er ganske lettlurte.

- For hver svenske er det gjerne ti nordmenn som blir lurt, forklarte rådgiver i Økokrim, Anne Dybo.

Spesielt ressurskrevende er det å få folk som er blitt følelsesmessig involvert på en eller annen måte, til å innse at drømmen ikke er virkelighet.

- Vi rydder opp i ganske mye, men bruker lang tid på å få folk ut av svindelen, sier Dybo.

Hun kan fortelle at hun gjerne må sitte i flere dager med menn som nekter å innse at de har blitt lurt, og at den vakre piken på andre siden ikke er den hun sier hun er. Dette er bare en av mange svindelmetoder Økokrim er nødt til å bruke ressurser på for å løse.

LES OGSÅ: Forbløffende lett å bli lurt - slik opererer svindlerne i Norge

Norge er et svindelmål

Forrige uke kunne DinSide fortelle at det ikke ligger an til at omfanget av identitetstyveri og -svindel vil bli redusert de nærmeste årene. Tvert imot.

- Kommer til å bli lite gøy å være norsk

Christian Meyer i Norsis mener Norge kan bli mekka for ID-tyveri. (Foto: Norsis)


Ifølge Christian Meyer i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) vil Norge seile opp som et av de mest attraktive nedslagsfeltene for utenlandske svindlere.

- Det kommer til å bli veldig lite gøy å være nordmann etterhvert. Vi blir stadig mer globale, flinkere med engelsk, samtidig som utlendingene blir flinkere i norsk. Derfor vil mange nå se mot verdens rikeste land som renner over av melk og honning, og bli fristet til å reise hit og forsyne seg, sier Meyer til DinSide

Han sier også at det ikke hjelper at nordmenn er det han kaller «grenseløst naive», og biter på de mest gjennomsiktige svindelforsøk.

- Når folk tror de kan vinne store summer, blokkerer de helt ut. Det er ikke lov til å være så dum, at man tror man har blitt plukket ut til å vinne 10 millioner euro, bare ved å sende 10.000 dollar ned på Cayman Islands, for så å få pengene overført til deg, sier Meyer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer