Ikke like sunt som før

De færreste plukker eplene rett fra trærne. Vi ønsker frukt som ser delikat ut. Men dette er mindre sunt enn vanlig frukt.

Frukt og grønnsaker er ikke som det pleide å være.

Mindre næringsstoffer
Amerikanske forskere har undersøkt frukt og grønnsaker. Av de 13 viktigste næringsstoffene, hadde seks sunket betraktelig.

Forskningsleder Donald Davis ved University of Texas fant ut at avlinger manglet opptil 38 prosent av proteiner, kalsium, vitamin C, fosfor, jern og B-vitaminet riboflavin sammenlignet med produkter fra tidligere tiår.

Ifølge Davis er grunnen til dette at bøndene ønsker å øke produksjonen. Til det bruker de moderne teknikker som gjør at frukten og grønnsakene vokser fortere.

Det betyr at næringsstoffene ikke har like god tid på å utvikle seg. Når produktene får bruke tid på å vokse, absorberes næringsstoffer fra solen og jorden.

- Bønder får betalt for vekten av avlingen, ikke for mengden av næringsstoffer, sier Davis ifølge ABC News.

Han mener likevel at vi ikke skal slutte å spise frukt og grønnsaker.

- Selv om mengden av næringsstoffer har falt, er fremdeles frukt og grønnsaker den rikeste kilden av beskyttende næringsstoffer, sier han.

Andre forutsetninger
I Norge er det ikke like ille som i USA.

- Generelt har vi ganske andre forutsetninger for å dyrke frukt og grønnsaker i Norge i forhold til de fleste steder i USA. Vårt kalde klima og få soldager fører generelt til at avlinger vokser og modner saktere, sier Ingvild Paur Knudsen ved avdeling for ernæringsvitenskap på Universitetet i Oslo til Mozon.

Resultatet av dette er av vi dyrker andre typer frukt i Norge enn i varmere strøk. Derfor er det vanskelig å sammenligne innholdet av næringsstoffer direkte.

Knudsen forteller at mange av stoffene som finnes i planter er antioksidanter som utvikles som en del av plantens forsvarssystem. Hvis planten utsettes for mye stress, vil den normalt inneholde flere stoffer.

- Når det gjelder slike stoffer, ser det ut til å være en tendens at villtvoksende planter utvikler mer enn kommersielt dyrkede, sier hun.

Det betyr med andre ord at markjordbær har flere antioksidanter enn hagejordbær.

 

Mozon, 14.3.2006