Ikke like stor is i flerpakningene?

Kjøper du flere is i en pakke, kan de være mindre enn originalproduktet.

<b>MINDRE:</b> Det er ingen tvil om at isen fra flerpakningen er mindre enn originalen, nærmere bestemt får du 20 ml mindre vare per is. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MINDRE: Det er ingen tvil om at isen fra flerpakningen er mindre enn originalen, nærmere bestemt får du 20 ml mindre vare per is. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommer og sol fører hvert år til at det dukker opp et stort utvalg flerpakninger med små-is i dagligvarebutikkene.

Men det er slett ikke sikkert størrelsen på isen i flerpakningene er den samme som på originalen. Så hva lønner seg egentlig å kjøpe?

Se hvilke av årets is-nyheter vi likte best

Mindre is i flerpakningene

BILLIG: Jo, du får mange is til en billig penge, men de er også mindre i størrelse enn originalen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BILLIG: Jo, du får mange is til en billig penge, men de er også mindre i størrelse enn originalen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


En nærmere kikk i frysedisken viser nemlig at hver is i flerpakninger med Snickers-is fra Diplom-is eller Krone-is fra Hennig Olsen, er mindre i størrelse enn ved kjøp av kun én is av disse typene.

På andre flerpakninger med is kommer det tydelig frem at isen er mindre, som for Royal-is, hvor isen i flerpakningen heter Royal-is mini. Andre istyper, som Sandwich og Krone-is fra Diplom-is, er like store uansett om du kjøper flere i en pakke eller ei.

Det er ikke tilfellet for de to førstnevnte istypene. Her må vi sjekke innholdsfortegnelsen, som viser følgende:

 • En tradisjonell Snickers-is er på 72,5 ml eller 66 gram, mens hver Snickers-is i flerpakningen er 53 ml eller 48 gram.
 • Forskjellen på tradisjonell Krone-is fra Hennig Olsen og Krone-is i deres 6+2 flerpakning, er på 20 ml, ettersom den tradisjonelle Krone-isen er 145 ml, mot 125 ml per is i flerpakningen.
 • Men hvorfor har isprodusentene valgt å lage isen mindre når de selger den i flerpakninger?

  Hva er vanilje-is laget av? Se hva vanilje-is egentlig inneholder, og hva som er forskjellen på vanillin og ekte vanilje

  Skal ikke bli for dyrt

  Eirik Kruse, salgs- og marketingsdirektør i Diplom-is, skriver i en e-post til Dinside at han tror forbrukerne er klar over at det kan være størrelsesforskjeller på enkeltis som spises med en gang, og flerpakninger man spiser hjemme.

  - Det er ikke slik at vi bevisst har kommunisert forskjellen eller at vi bevisst fører forbruker bak lyset, sier Kruse i en e-post.

  Han forklarer videre at størrelsesforskjellen på isen har følgende årsaker:

  - Produktet skal ikke blir for dyrt mot forbruker. Nå skal det presisseres at vi ikke setter prisene, det er det kjedene som gjør, men vi har gjort det mulig for forbruker å få et godt prispunkt på Snickers 6-pakning, sier Kruse.

  Videre forteller han at forskjellen mellom produktene er basert på undersøkelser som viser at forbrukerne ønsker mindre porsjoner hjemme for å ha større variasjon i fryseren.

  - Mindre enheter betyr at forbruker kan kjøpe flere istyper for å sørge for at hele familien har sin favoritt i fryseren, uten å blakke seg helt, sier Kruse.

  Under konstant prispress

  IKKE LIKE: Isen til venstre er fra flerpakningen, mens isen til høyre er originalproduktet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  IKKE LIKE: Isen til venstre er fra flerpakningen, mens isen til høyre er originalproduktet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


  Paal Hennig-Olsen, administrerende direktør i Hennig Olsen forteller til Dinside at de har hatt en lang diskusjon om dette internt, men at de tror en del forbrukere er oppmerksomme på fenomenet.

  - Det mest vanlige er at produkter i flerpakningene har et lavere volum enn singel-varianten. For eksempel Mini Daim kontra Daimis, sier Hennig-Olsen til Dinside.

  Men, som vi nevnte tidligere i artikkelen, kommer det ikke tydelig frem at Krone-isen er mindre i flerpakningene, i motsetning til Mini Daim.

  Olsen viser videre til at prisen på flerpakningene er under konstant press.

  - For å opprettholde en viss fortjeneste har vi sett oss nødt til å differensiere på volum mellom originalen og flerpakningen, sier Hennig-Olsen, som innrømmer at de har fått noen reaksjoner på dette.

  Likevel billigere

  MINDRE: Ja, prisen per is er lavere, men også størrelsen på isen er mindre. Men jo, du tjener likevel på å kjøpe flere is i slengen.
  MINDRE: Ja, prisen per is er lavere, men også størrelsen på isen er mindre. Men jo, du tjener likevel på å kjøpe flere is i slengen. Vis mer


  Spørsmålet som gjenstår, er: Er det likevel billigere å kjøpe flerpakninger med is, også når størrelsen på isen er mindre enn originalen?

  Ja, viser vår prissjekk.

  Vi har regnet om hvor mye du betaler for 100 ml av hver is, om du kjøper den enkeltvis eller i flerpakning. Kjøper du én og én is, betaler du tre ganger mer for isen i disse tilfellene.

  Priser på is
  IsProdusentPris per enkeltisPris flerpakningPris per 100 ml, enkeltis Pris per 100 ml, flerpakning
  Snickers-isDiplom-is224030,3512,57
  Krone-isHennig olsen19,9039,9013,723,99
  Priser er innhentet på Rema 1000 og Kiwi onsdag 18. juni


  Slik tolker du isens ingrediensliste