<i> Illustrasjonsbilde.</i> Foto: colourbox.com
Illustrasjonsbilde. Foto: colourbox.comVis mer

Ikke lenger råd til dødsstraff

Flere delstater i USA vil avskaffe dødsstraff på grunn av finanskrisa.

Dødsstraff er tillatt i hele 36 av 50 delstater i USA.

Nå ser det ut til at dette kan endre seg, melder Svenska Dagbladet.

Les også: Mann med 80 koner får dødsstraff

Ti ganger dyrere

Flere delstater i USA vurderer nå å avskaffe dødsstraff på grunn av finanskrisa. Det koster nemlig å ta livet av mennesker.

Ifølge den svenske avisa kan en henrettelse bli opptil ti ganger dyrere enn en livstidsfange.

Utover de kompliserte og langdryge rettsprosessene blir nesten alltid dommen anket, og fangen representeres som regel av advokater som betales av delstaten. Å overvåke de dødsdømte koster også mye.

Les også: Lekser vi har lært etter finanskrisa

Prislapp: 8,6 millioner kroner

Motstandere av dødsstraff har regnet ut at det i Kansas er omtrent 70 prosent dyrere å henrette en fange enn å betale for livstidsstraff.

Mens regningen for en dødsdømt ender på 1,26 millioner dollar, vil en livstidsdømt fange koste omtrent 740 000 dollar, ifølge forskningsgruppen Death Penalty Information Center (DPIC) i Washington.

Etter dagens valutakurs tilsvarer dette omtrent 8,6 millioner norske kroner for en henrettelse og cirka 5 millioner kroner for en livstidsfange.

De fleste statene som nå har tatt opp diskusjonen har kun avrettet fem eller færre personer i lløpet av de siste 30 årene, og inkluderer Montana, Kansas, New Mexico, Maryland, Nebraska og New Hampshire.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lykken er en finanskrise