Sterk svensk krone gjør det litt dyrere å handle over grensen. Foto: EuroCash
Sterk svensk krone gjør det litt dyrere å handle over grensen. Foto: EuroCashVis mer

Ikke lenger like billig å handle over grensen

Nå koster en svensk hundrelapp 90 norske.

Det er ikke lenge siden 100 svenske kroner bare kostet 80 norske. Men etter en liten dupp under finanskrisen, har svensk økonomi kommet seg på bena igjen, og det resulterer i sterkere svensk krone.

Siste valutaoppdatering fra Norges Bank viser at 100 svenske kroner nå koster 90,09 kroner, noe som er flere kroner dyrere enn gjennomsnittet de siste ti årene.

Det betyr at du må passe ekstra godt på når du handler over grensen. Nordmenn grensehandler for over 10 milliarder kroner i løpet av et år, og mesteparten av disse pengene ender hos våre kjære, svenske naboer. En sterkere svensk krone betyr at det blir litt mindre å spare på å handle over grensen.

LES OGSÅ: Seks grunner til at det blir dyrt å handle over grensen

Betydelig vekst

Makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen forklarer at den svenske kronen ikke bare har styrket seg mot den norske kronen, men har også vist seg fra sin sterke side sammenliknet med en rekke andre valutaer.

Bjørn Roger Wilhelmsen Foto: Swebank First Securities
Bjørn Roger Wilhelmsen Foto: Swebank First Securities Vis mer


- Det siste halve året, fra 1. juli i fjor til i dag, har den svenske kronen styrket seg med over ti prosent mot sine handelspartnere, sier Wilhelmsen til DinSide.

Han sier våre svenske naboer har fått fart på egen økonomi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Årsaken er den sterke veksten i svensk økonomi, med økte forventninger til renteoppgang, forklarer Wilhelmsen.

Tror ikke den vil stige mye mer

Allerede neste uke er det ventet at den svenske sentralbanken setter opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, og Riksbanken har også varslet flere rentehevinger den kommende tiden.

Men selv om den svenske styringsrenten blir hevet, tror ikke Wilhelmsen eller First Securities at den kraftige oppgangen for svenskekronen vil fortsette.

- Nei, det er ikke sikkert den kommer til å styrke seg ytterligere. Markedet har allerede tatt innover seg at renten kommer til å stige, så Riksbankens rentehevelse blir bare en bekreftelse på dette.


Stabil norsk krone

Selv om den norske kronen har svekket seg noe også mot andre valutaer de siste dagene, har den stort sett holdt seg både sterk og stabil de siste månedene.

- Det som har skjedd er at den norske kronen har holdt seg veldig stabil mot de fleste av våre handelspartnere. Kronen ligger omtrent på samme nivå i dag, som den lå på for et halvt år tilbake, sier Wilhelmsen.

Han tror på normale tilstander for den norske kronen i tiden fremover.

- Kronen vil nok holde seg noenlunde stabil, vi venter oss ikke de store bevegelsene, sier han.

Ikke lenger like billig å handle over grensen