Ikke la ferien gå i dass

Én av tre får magetrøbbel. Ikke la det skje deg!

I fjor ble 4 000 nordmenn innlagt på utenlandske sykehus med diaré som den vanligste enkeltårsak.  Foto: Colourbox.com
I fjor ble 4 000 nordmenn innlagt på utenlandske sykehus med diaré som den vanligste enkeltårsak. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi reiser som aldri før. I 2008 reiste nordmenn på 7,6 millioner turer til utlandet. Rundt 5, 9 millioner av disse var feriereiser. Vi velger stadig mer avanserte og eksotiske reisemål, og slike reisemål byr gjerne også på avansert kost, som ikke alltid resulterer i en positiv ferieopplevelse.

For når tarmsystemet utsettes for fremmede bakterier gjennom maten vi spiser på reise, kan det forårsake ulike fordøyelsesplager, som treg eller løs mage.

I verste fall kan det spolere hele ferien.

I denne artikkelen får du tips til hvordan du kan unngå feriemage.

Les også: Se opp for ferieparasittene. Disse vil du ikke ha med deg hjem fra syden

De tre verste landene

Ifølge en pressemelding fra vaksineprodusenten Crucell vil én av tre som er på ferie utenfor Skandinavia oppleve å få mageproblemer. Som regel vil det gå over i løpet av noen dager, men det kan også bidra til å ødelegge langt mer.

I fjor ble 4 000 nordmenn innlagt på utenlandske sykehus med diaré som den vanligste enkeltårsak. De landene som nordmenn får mest problemer i er Tyrkia, Thailand og Egypt.

Så hvordan unngå å ødelegge drømmereisen?

Dette kan du også bli veldig kvalm av....

Husk dette!

Først og fremst handler det om å ha god hygiene når det gjelder håndvask. Vask deg godt på hendene etter toalettbesøk og før alle måltider. Har du ikke mulighet til vaske hendene regelmessig med såpe og vann, kan du bruke desinfiserende våtservietter eller håndsprit.

Når det gjelder vann og mat:

Om vann:

  • Ikke drikk vann fra kranen, og unngå isbiter. Velg vann som er fremstilt av nykokt vann, eller mineralvann på flaske med forseglet kork.
  • Drikk med jevne mellomrom hele dagen for å unngå dehydrering. Dehydrering er nemlig en risikofaktor for treg mage.
Om mat:
  • Spis kun mat som er kokt eller gjennomstekt.
  • Unngå hjemmelaget is, kjøp heller fabrikkprodusert is.
  • Spis frukt som du selv har skrelt.
  • Velg kokte, bakte eller stekte retter, som er tilberedt rett før de spises. Lunken mat kan være forurenset med bakterier på nytt.
  • Unngå kalde sauser, upasteuriserte melkeprodukter, mat tilbredt av rå egg (f.eks. majones og desserter), salat, rå skalldyr og halvstekt eller rått kjøtt.
  • Unngå skalldyr, som østers. Før den spises, har den filtrert to hundre liter vann i løpet av et døgn. Med tanke på at den spises levende rå, er ikke det å anbefale.
  • Spis fiberrik mat. Ofte kan det være mindre fiber i maten utenlands, noe som kan gi forstoppelse.
Husk også at saltvannet i nærheten av der du ferierer kan være forurenset av kloakk!

På reisefot: Kvinner får diaré og menn kjønnssykdom

Kolera

Skal du til områder med kolera, som finnes i cirka 80 land i Asia, Afrika, Sør-Amerika og Australia, kan det være en god idé å bli vaksinert før avreise.

Kolera er en smittsom mage/tarm-sykdom som i løpet av få dager kan gi voldsom diaré. Det farlige ved kolera, er det svært store væsketapet som oppstår innen kort tid.

Drikkevaksinen Dukoral stimulerer immunforsvaret i tarmen og beskytter mot fremmede bakterier. Den er reseptpliktig og godkjent for voksne og barn over to år. Første dose bør derfor gis senest én uke før avreise.

På nettsidene til Folkehelseinstituttet kan du sjekke hvilke land som har kolera (ekstern lenke).

Lurer du på noe om reisen din? Spør reisemedisineksperten på Lommelegen!

Få en robust tarmflora

En annen måte å forberede magen på ferie, er å bygge opp en god tarmflora i magen, gjennom tilskudd av probiotika. Det gir melkesyrebakterier som bidrar til å opprettholde balansen i tarmfloraen. Det finnes probiotikatilskudd som er tilpasset ulike aldersgrupper, ettersom antall og typer mikroorganismer som finnes i tarmen forandres med alderen, ifølge en pressemelding fra helsekostimportøren Soma Nordic.

Biola, Activia og co: Blir du bedre i magen av det?

Et alternativ er Idoform, som fås på apotek.

- Ved å ta melkesyrebakterier i forkant av turen kan du forebygge ubehagelige mageproblemer som diaré. Melkesyrebakterier i kapselform er praktisk og ta med på tur, og jeg vil anbefale å fortsette med dette daglig under hele ferieoppholdet, sier ernæringsekspert Susanne Harrington i en pressemelding, som legger til at kapslene også kan forhindre treg mage.

Les mer: God tarmflora gir god feriemage

Eller gå for et godt gammelt kjerringråd, og ta en kork med sprit om morgenen, som virker som forebyggende medisin. Det finnes ikke noe vitenskapelig bevis for at Gammeldansk, Underberger eller Fernet Branca hjelper mot diaré, men mange har brukt dette i årevis, og i små mengder er det neppe skadelig, skriver NRK.no.

Men husk at for mye alkohol vil ha motsatte effekt, og vil kunne gi sykdom!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!