Ikke la desember ta rotta på deg

Slik unngår du å slite deg helt ut i jula.

O, JUL MED DIN GLEDE?: Husk på riktig arbeidsstilling når du baker. Og la barna hjelpe til! Foto: Colourbox.com
O, JUL MED DIN GLEDE?: Husk på riktig arbeidsstilling når du baker. Og la barna hjelpe til! Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Julen skal være en hyggelig og sosial tid. Det skal være koselig å bruke tiden på alt fra kakebaking og gaveshopping, til å delta på julebord og arrangere gløggparty.

Men for de aller fleste vil desember også innebære noe stress. Det kan være julekortene som aldri blir sendt, pepperkakehuset som aldri blir klart og juleshoppingen du aldri får tid til.

Det du må huske på er at planlegging er halve jobben.

Trøstespiser av julestress
Les også: Unngå julestress

Sett opp en plan

- Det er lurt å sette opp en plan for alt som skal skje i desember. Skriv ned det du ut fra dine tradisjoner vil gjøre. Se godt over listen, og kutt ut det som er helt unødvendig, sier fysioterapeut Grethe Fostervold, ifølge Lommelegen.

Stress?

Synes du julen er stress? (Avsluttet)
Ja, hvert år! (41%) 65
Noen ganger blir det litt stress.(38%) 60
Nei, jeg har alltid kontroll.(21%) 33
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


På den måten får du bedre tid til det du må gjøre, samt mer tid til å være sosial og være med på hyggestunder, som gir god avkobling og et pust i bakken. Har du oversikt, har du full kontroll. Og du kan sende skuldrene og bli mindre stresset.

Fysioterapeuten gir flere råd for hvordan du kan komme deg helskinnet gjennom juleforberedelsene.

7 tips for en frisk jul

Nei til skippertak

Når vi først skal pynte til jul, skal det skje nå! Har du også skippertakmentalitet bør du huske på dette: Unngå å påføre kroppen ensidige bevegelser og belastninger. Da har du lett for å våkne dagen etter med vond rygg og ømme skuldre. Husk at arbeid over skulderhøyde er ekstra krevende for muskulaturen i skulder og nakke.

Ta jevnlige pauser når du henger opp julelys, julepynt og julegardiner, og sørg gjerne for variasjon mellom arbeidsoppgavene.

Dropp sjokoladekalenderen

Husvask

Selv om du skal ha hele familien på besøk både en og to ganger, trenger du ikke vaske vegger og tak av den grunn. Du blir bare svimmel av å se opp hele tiden, og alle strukturene i nakken blir klemt sammen. Gjør det enkelt, enten du bruker gammeldags grønnsåpevann eller moderne moppesystem.

Sett på litt hyggelig julemusikk og gjør husvasken til en koselig oppgave for hele familien.

Trening med bøtte og klut

Tenk på bøtten

Og når vi først snakker om husvask, husk å sette bøtten på en krakk eller stol. Da slipper du unødvendig belastning på ryggen ved å bøye deg opp og ned.

- Sving deg rundt med langkosten ved å bøye i knærne og føre tyngden over fra det ene benet til det andre mens du holder ryggen svai, litt som en skøyteløper i oppreist stilling. Pass på at skaftet på langkosten er langt nok, råder Fostervold.

Bruk samme teknikk ved støvsuging.

- Ta slangen bak din egen kropp, og la den hvile mot korsryggen mens du støvsuger. Slik får du hele tiden en påminnelse om å holde ryggen svai. Når du skal vaske eller støvsuge på ufremkommelige steder, bør du bøye i knærne og sette baken ut, så skåner du ryggen for uheldige bevegelser. Å gå ned på alle fire er også et godt alternativ.

Fysioterapeuten sier du bør ha god tid til husvask, og minner om at hastverk ofte fører til slurv i arbeidsstillingene.

Les også: Her er hjemmefellene

På shopping

Mange legger ut på store shoppingekspedisjoner i førjulstiden, for å være ekstra effektive. Det resulterer i at vi sleper oss så skakke med poser og kasser at vi nesten ikke har følelse igjen i armer og fingre.

Ta med deg barna på shopping! De kan hjelpe til med bæringen. Eller kjør i hvert fall handlevognen helt fram til bilen, og hold ryggen svai når du løfter alle varene over i bilen.

- Kasser løfter du helt inntil kroppen og plasser dem ved å bøye knærne med svai rygg. Slik unngår du kink som kan oppstå ved kombinert bøying og vridning av ryggen. Ikke slep tunge bæreposer over lange strekninger. Spander heller på deg en drosje dersom du ikke har egen bil tilgjengelig, råder Fostervold.

Siste-litengave

Baking og matlaging

Må du bake alle de syv sortene? Kan du ikke kjøpe noen av dem, eller klare deg med færre sorter?

Uansett hva du måtte velge, fordel julebaksten og matlagingen over noen dager, så unngår du å bli sliten. Kanskje noe andre i familien kan bake også?

- Pass på at arbeidshøyden er riktig for deg. Du skal ikke trenge å heise skuldrene eller bøye ryggen når du arbeider. En del av kjøkkenarbeidet kan også utføres i sittende stilling, råder Fostervold.

Sju slag til jul uten sukker

Julekort

Enten du skriver håndskrevne julekort eller lager fancy kort på datamaskinen, husk på god arbeidsstilling. Sitter du ved PC-en, sørg for å bruke mus og tastatur riktig og ha en god stilling ved skjermen.

Skal du skrive kort, bruk en penn som gir lite friksjon. Den skal være god å holde i.

- Er den tykk på midten får du et mindre krampaktig grep. Hos bokhandleren kan du kjøpe midtstykker du kan sette på tynne penner. Dette forebygger tennisalbue og andre smertefulle tilstander i underarmen, avslutter Fostervold, som gir disse rådene for å få fart på blodsirkulasjonen i julestresset:

Les også: Stress ned før jul