Ikke la deg lure på harryhandel

EuroCash har merket en egen bankterminal med «norske bankkort». Men det skal du ikke bry deg om.

<b>- DETTE ER Å GÅ LANGT!</b> Her får du kun betalt i norske kroner. - Ikke la deg lure, oppfordrer forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB. Foto: MARIANNE URDAHL
- DETTE ER Å GÅ LANGT! Her får du kun betalt i norske kroner. - Ikke la deg lure, oppfordrer forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB. Foto: MARIANNE URDAHLVis mer

Du som har vært på handel langs svenskegrensa, har kanskje lagt merke til at de ofte har flere bankterminaler ved kassa. Den ene er for betaling i lokal valuta og med kredittkort, mens den andre er for betaling med norske BankAxept-kort - for deg som betaler i norske kroner.

Hos EuroCash har de merket en egen bankterminal med «norske bankkort», som du kan se på bildet ovenfor. Stikker du kortet inn der, må du betale i norske kroner.

Og det er kanskje bra for butikken, men målt i kroner og øre er det ikke så smart for deg som kunde.

Som Dinside har slått fast tidligere, bør du nemlig alltid betale i svenske kroner.

- Ikke la deg lure!

- At noen har satt opp bankterminaler hvor det eneste valget er norske kroner er å gå langt. Ikke la deg lure, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, til Dinside. Si heller at du vil betale i lokal valuta, og be alltid om taxfree på varer der det er mulig å få tilbake momsen, er rådet.

Hun hevder at mange blir usikre når de får spørsmålet om de skal betale i norske kroner eller i lokal valuta.

- Det er ikke så rart, siden de fleste legger opp til at du skal betale i norske kroner.

- Selv har jeg aldri opplevd at noen spør om jeg skal betale i lokal valuta, fortsetter Sandmæl. I stedet har alltid fått spørsmålet om jeg skal betale i norske kroner. Gjerne med et tonefall som tyder på at det er det mest naturlige valget. Ikke så rart siden butikken tjener på at nordmenn betaler i norske kroner, da setter nemlig butikken selv valutakursen, sier hun videre.

LES OGSÅ: Harryhandelen har ikke vært dyrere på 15 år!

Hva gjør du?

Betaler du helst i norske eller svenske kroner, på svenskehandel? (Avsluttet)
Svenske(90%) 48576
Norske(7%) 3747
Vet ikke(3%) 1838
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Skal ikke være slik

- Her har butikken gjort noe som ikke er regelen i våre butikker. Denne plakaten skal ikke være slik, sier Henrik Almqvist, markedssjef for EuroCash-gruppen, til Dinside.

Han understreker at dette er noe butikken har gjort på eget initiativ, og ikke noen som EuroCash-kjeden har som regel.

Ifølge Almqvist, skal butikken det gjelder ta bort plakaten.

- For øvrig gjør vi slik det gjøres generelt i hele bransjen. Vårt kassapersonell skal spørre om kunden vil betale i norske eller svenske kroner, sier markedssjefen, og hevder at det tradisjonelt sett er mange kunder som har ønsket å betale med norske bankkort i deres butikker - og at dette er en av grunnene til at de tilbyr det.