Litt nøttestøv på duken kan være nok til at en allergiker reagerer.  Foto: Colourbox
Litt nøttestøv på duken kan være nok til at en allergiker reagerer. Foto: ColourboxVis mer

Ikke la deg knekke

Allergikere: Vær obs på denne julematen.

Typisk julemat og -snacks kan inneholde ingredienser som allergikere er sensitive mot. Av disse er sannsynligvis nøtter verstingen, hvor spormengder er nok til å utløse alvorlige allergiske reaksjoner.

Nøtteallergi sees på som en av de vanligste matvareallergier, noe som blant annet kommer av at et stort antall av befolkningen har pollenallergi som gir kryssallergi og/ eller kryssreaksjoner mot blant annet nøtter.

Les også: Brenn fettet med nøtter

Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund reagerer barn kraftigere enn voksne, og nøtter skjult i sjokolade eller andre godterier er en av de vanligste årsakene til allergisk sjokk hos barn og unge.

Dersom du eller barnet ditt får følgende sykdomstegn; diaré, magesmerter, oppblåsthet, oppkast, elveblest, astma, kløe eller hodepine, hver gang etter inntak av en bestemt matsort, kan det dreie seg om matvareallergi eller matvareintoleranse.

Advarer mot hysteri

Med stengte apotek og redusert bemanning på legevakta kan det være lurt å ta sine forholdsregler i jula, samtidig advarer Dr. Nicholas Christakis, ved Harvard Medical School, mot det han omtaler som ”nøttehysteri” blant mange foreldre. En irrasjonell frykt for at barna deres skal få allergiske reaksjoner som følge av nøtter, og da spesielt peanøtter. Det skriver dailymail.co.uk.

Professoren har sett en økende frykt for - og unnvikelse fra nøtter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Velmente advarsler i håp om å redusere eksponeringen av nøtter virker mot sin hensikt – ettersom de signaliserer til foreldrene at nøtter er en reel fare, sier Christakis til The British Medical Journal, ifølge dailymail.

Han håper at man unngår ekstreme tilstander lik de man har vært vitne til i USA, hvor enkelte skoler har erklært seg som ”nøttfrie”, og forbyr peanøttsmør, hjemmebakst og mat uten etiketter som spesifiserer ingrediensene.

”Nøtthysteriet” førte faktisk til at en skolebuss ble evakuert og desinfisert etter at det ble oppdaget at det lå en peanøtt på gulvet.

Les også: Sunt eller syndig

Klementiner kan utløse allergi

Vær obs på at dere som sliter med gresspollenallergi om sommeren, kan reagere på sitrusfrukter som appelsiner og klementiner, som det er mye av i fruktkurven i jula. Typiske reaksjoner på sitrusfrukt er kløe og hevelse på lepper og i munnen og svelget.

Sitrusfrukter kan også gi rødt utslett rundt munnen hos barn med barneeksem eller følsom hud. Det skyldes vanligvis at fruktsyren i sitrusfrukter irriterer huden. For å unngå dette kan du redusere irritasjonen ved å skjære appelsinen i små biter og eventuelt la barnet spise de med gaffel for å unngå å berøre huden rundt munnen.

Til god mat hører det med god drikke. Men enkelte, som for eksempel de som ikke tåler tilsetningsstoffet sulfitt, kan reagere på enkelte viner. Omlag fem prosent av astmatikere kan reagere på sulfitt, som tilsettes vin for å hemme veksten av bakterier og sopp. Som hovedregel er det mer sulfitt i hvitvin enn i rødvin og tilsetningsstoffet finnes også i økologisk vin.

Spør gjerne betjeningen på Vinmonopolet om vin som erfaringsmessig ikke gir overfølsomhetssymptomer.

Les også: Julens fettbomber

Tips til alternative ingredienser i kaker, konfekt og risengrynsgrøt:

  • Kumelk kan i mange tilfeller erstattes av havredrikk, kokosmelk, rismelk, soyamelk og mandelmelk. Kokosmelk er et godt alternativ til risengrynsgrøt og risdesserter.
  • Det finnes melkefri mørk sjokolade og melkefri nougat.
  • Nøtter kan i visse kaker erstattes av tørket frukt, solsikkekjerner og gresskarkjerner eller utelates.
  • Marsipan fås kjøpt med og uten eggehvite og uten nøtter (falsk marsipan).
  • Glutenfrie melblandinger.
  • Bruke olje eller melkefri margarin til baking. Da kan bakverket også spises av melkeallergikere.

    Kilder: Matportalen.no, Norgers astma- og allergiforbund, dailymail.co.uk.