Ikke la bildene dø

DIGITALE BILDER: Også på bildefronten er framtiden digital. Nå fotograferer vi barn og barnebarn med små og sexy digitale kameraer. Men holder de digitale bildene like lenge som vanlig film?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Lavere priser og bedre teknologi har gjort at stadig flere går over fra filmbaserte til digitale kameraer:

  • I fjor var hvert tredje kamera som ble solgt i Norge et digitalkamera. Hittil i år er nesten halvparten av den digitale typen.
Men hva bør du huske på når du har kjøpt et digitalkamera?

Alle som har jobbet en del med datamaskiner, vet at de dessverre ikke er like stabile som reklamen skulle tilsi. Og har du først mistet et dagsverk på et datakræsj lærer du raskt å ta hyppige sikkerhetskopier av dokumentene dine.

Fil = sikkerhetskopi


Bilder du tar med et digitalkamera lagres i minnekortet, og overføres så til datamaskinen din. I stedet for å få en ”back-up” i form av negativer, vil du altså kun sitte igjen med en datafil lagret på harddisken.

Så lenge datamaskinen din fungerer, er harddisken et trygt oppbevaringssted. Problemer oppstår først dersom datafilen blir ødelagt. Dette kan skje hvis du

  • blir utsatt for et virusangrep, eller
  • harddisken din kræsjer.
I så fall vil bildene være tapt for godt.

For å være på den sikre siden må du derfor ta sikkerhetskopier av bildene dine, og lagre disse på et trygt sted.

Siden de fleste hjemmedatamaskiner i dag er utstyrt med CD-rombrennere, er dette en enkel og grei forsikring mot virus og datakræsj.

Når backupen trenger backup

Husker du de store floppydiskene? Da vet du at utviklingen går fort i dataverdenen. Kraftpakken av en datamaskin du kjøpte for tre år siden, er i dag håpløst akterutseilt sammenlignet med dagens modeller.

Det betyr at selv om du har tatt sikkerhetskopier av alle bildene dine på CD-rom-plater, så må du følge med på den tekniske utviklingen. Grunnen er enkel:

  • Om 10 år bruker vi garantert andre lagringsmedier enn dagens CD- og DVD-plater.

    Det betyr at du må overføre dagens backup av bildene til de nye lagringsmediene etterhvert som de kommer. Følger du ikke med her, kan du i verste fall sitte med alle familiebildene lagret på et medium som ingen andre kan lese.

  • De fleste digitalkameraer lagrer bildene i JPEG-format. Om 10 år har det garantert kommet en ny og mye bedre formattype. Når det kommer slike formatendringer må du derfor passe på å overføre bildene til det nye formatet.

Falming?

image: Ikke la bildene dø


Alle fotografier, enten de er framstilt analogt eller digitalt, vil bli svekket over tid. Riktignok kan du redusere nedbrytningen ved å oppbevare materialene mørkt og kjølig, men hvem gjør vel det? Yndlingsbildene henges gjerne rett opp på veggen.

Så hva bør du egentlig tenke på, når du skal gjøre om datafilene dine til bilder? Trykk på lenken nederst til venstre, eller øverst til høyre for å få tipsene.