<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer

- Ikke kjøp potens på nettet

- Alle menn bør holde seg langt unna ereksjonsfremmende urtepreparater som selges på internett, oppfordrer norsk ekspert.

Publisert
Sist oppdatert
Menn som forsøker å løse dette på egen hånd, gambler med helsa.


Du tror kanskje du gjør deg selv en tjeneste når du velger piller som markedsføres som trygge og naturlige alternativer til Viagra og andre potenspiller? Sannheten er heller tvert om.

Ifølge nyhetsbyrået AP inneholder en rekke av urtepillene ulovlige varianter av de samme legemiddelsubstansene som det er meningen at de skal erstatte. I USA har dette blitt et stort folkehelseproblem, melder nyhetsbyrået.

- Dette overrasker meg ikke i det hele tatt. Vi har hatt en rekke slike saker i Norge også, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Statens legemiddelverk.

Desember er høytid også for salget av potenspiller:

Kan føre til infarkt
For menn som tar nitrater, som er legemidler mot høyt blodtrykk eller alvorlige hjertesykdom, kan de "uskyldige" pillene få alvorlige følger. Resultatet kan bli at blodstrømmen hemmes dramatisk og dermed fører til slag eller hjerteinfarkt, ifølge AP.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Madsen mener problemet med salg av potenspiller har blitt større de siste årene. Den økte internettbruken kombinert med at menn synes det er flaut å snakke med legen om potensproblemer, er noe av forklaringen, tror Madsen.

- Men menn som forsøker å løse dette på egen hånd, gambler med helsa, advarer han.

En utfordring med denne typen preparater er at de ofte inneholder feil dose av legemiddelsubstansen. Samtidig er stoffet sjelden ført opp på ingredienslista. Der finner vi som regel bare helt uskyldige urter, ifølge Madsen.

Mange på akutten
Ifølge nyhetsbyrået har det ikke blitt rapportert noen dødsfall knyttet til såkalte naturpreparater mot ereksjonsproblemer. Men antall tilfeller på akuttmottakene har vært rekordhøyt i en rekke amerikanske delstater.

- Mange såkalte urtepreparater er tilsatt ulovlige legemidler. Men problemet er størst når det gjelder ereksjonsmidler og slankemidler, påpeker Madsen.

Her er noen av de farlige pillene:

James Neal-Kababick, direktør ved Flora Research Laboratories i USA, sier 90 prosent av prøvene han har analysert, inneholder varianter av patenterte legemidler. Noen inneholder mer enn dobbelt så høye doser som potenspillene som fåes på resept, ifølge AP.

- Selges ikke i helsekost
Også Turid Backer, daglig leder i Bransjerådet for naturmidler, er kjent med denne problematikken. Hun synes den er like alarmerende som Steinar Madsen.

- Her støtter vi Legemiddelverket 100 prosent. Det å utgi noe for å være et naturmiddel hvis det inneholder legemiddelsubstanser, tar vi sterk avstand fra, sier hun til DinSide Helse.

Ifølge Backer finnes det ikke slike preparater i norske helsekostbutikker. Det er internett som er den store leverandøren, og enkelte postordefirmaer opererer også på det norske markedet.

Madsen mener den eneste løsningen er å holde seg unna internettkjøp.

- Å kjøpe i norske butikker gir en trygghet, mener han.

Er det trygt?
Vil du uansett bruke internett til å kjøpe medisiner? Da har Madsen tre sjekkpunkter du bør følge:

  • Sider som selger legemidler som er reseptbelagte i Norge, er stort sett ikke til å stole på. De samme legemidlene er stort sett reseptbelagte i alle land.
  • Hvis løftene for hva medisinen skal utføre, ser ut til å være altfor gode, er de ofte det. Det finnes ingen mirakelmedisin.
  • Det er et dårlig tegn hvis du ikke finner noen informasjon om hvem som står bak nettsiden, som adresse og telefonnummer.
  • Piller er ikke den eneste løsninga når potensen svikter:

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer