Ikke kjøp MasterCard-gavekort fra DNB

Unødvendige gebyrer og bare 12 måneders gyldighet.

<b>Bare tull:</b> Skal du gi bort en pengegave til jul, finnes det utvilsomt bedre alternativer enn MasterCard gavekort fra DNB. Gi heller bort kontanter eller sett et beløp rett inn på sparekonto.   Foto: Tuva Moflag
Bare tull: Skal du gi bort en pengegave til jul, finnes det utvilsomt bedre alternativer enn MasterCard gavekort fra DNB. Gi heller bort kontanter eller sett et beløp rett inn på sparekonto. Foto: Tuva MoflagVis mer

Med sitt gavekort fra MasterCard forsøker DNB å kapre sin del av julebudsjettet ditt:

Her er den perfekte gaven til den som har alt, skriver banken på sine nettsider. For kortet betaler du 50 kroner, og da gir DNB en reklamelue med på kjøpet.

Vi finner derimot lite som er perfekt med dette produktet, og anbefaler at du tenker deg om en ekstra gang før du gir bort et dyrt og dårlig gavekort til jul.

Unødvendige gebyrer

Til tross for at et MasterCard-gavekort i praksis er et innskudd du ikke får renter på, har gavekortet likevel gebyrstruktur som et ordinært MasterCard.

Varekjøp i Norge er riktignok gebyrfritt, men det påløper et valutapåslag på 1,75 prosent ved varekjøp i utlandet. Uttak i minibank belastes med 30 kroner pluss en prosent av uttaksbeløpet. Tar du ut penger over skranke er gebyret 75 kroner pluss en prosent.

– Hovedpoenget med et gavekort er å gi muligheten til å bruke kortet når man handler, ikke heve kontanter først for så å handle. Derfor er det gratis å betale med kortet over store deler av verden. Så dette er et trygt og sikkert alternativ til å gi kontanter, sier Aud-Helen Rasmussen i DNB til DinSide.

Men pass på: Det kan også gå ut på dato

For i tillegg til ovennevnte gebyrer er kortet kun gyldig i 12 måneder. Om du ikke har brukt opp pengene på gavekortet innen da, kan du riktignok overføre restbeløpet til konto for å unngå at pengene går tapt. For dette skal imidlertid DNB ha 50 kroner i gebyr.

– På denne type internasjonale gavekort som du kan bruke i hele verden er det bransjestandard med 12 måneders gyldighet. Dersom kunder ikke har brukt gavekortet innen fristen som er trykket på kortet så kan de ta kontakt med oss, så overfører vi pengene til kontoen kostnadsfritt, sier Rasmussen.

Verdt å merke seg altså, dersom DNB forsøker å kreve gebyret på 50 kroner som er oppgitt i vilkårene.

Les også: Amerikanerne vil forby gavekort som går ut på dato

Bedre alternativer

Skal du gi bort en pengegave til jul, er det mye gunstigere å gi kontanter eller et innskudd på konto. Mange barn har allerede bankkort, og kan like gjerne få pengene overført til sin konto. På denne måten kan de bruke pengene helt fritt, og kan dessuten sette pengene på sparekonto uten å tenke på gebyrer for overføring.

Med andre ord: Det enkle er ofte det beste.

Planlegger du å gi BSU-innskudd som julegave? Sørg for å unngå denne tabben

Det er imidlertid ett bruksområde for kortet som synes fornuftig. Om du skal sende tenåringen "alene" til utlandet i forbindelse med korpstur eller lignende, kan det være mer lurt å bruke gavekort fra MasterCard fremfor å ha med seg mye kontanter.

DinSide anbefaler generelt at man bruker kredittkort på reise i utlandet, da kortsvindel synes å være mer utbredt utenfor Norges grenser.

Fikk du gavekort til jul i fjor? Da kan det være lurt å ta en leteaksjon i lommeboka så fort som mulig. Hvert år kaster nordmenn nemlig bort 2,5 milliarder kroner på gavekort som går ut på dato.