Ikke kjøp laserpeker på ferien

De er ikke nødvendigvis trygge selv om merkingen lover det.

<b>DU KAN IKKE STOLE PÅ MERKINGEN:</b> Laserpekere er lett tilgjengelige, men kan gjøre stor skade. Du kan ikke stole blindt på merkingen av laserpekere; den kan være både mangelfull og feil. Foto: REX/NILS JORGENSEN/All Over Press
DU KAN IKKE STOLE PÅ MERKINGEN: Laserpekere er lett tilgjengelige, men kan gjøre stor skade. Du kan ikke stole blindt på merkingen av laserpekere; den kan være både mangelfull og feil. Foto: REX/NILS JORGENSEN/All Over Press Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år kalles tusenvis av produkter tilbake fra markedet, fordi de kan være farlige for forbrukeren.

Blant disse er laserpekere og leketøy med lasere.

Om disse er for sterke, og brukes ukritisk, kan de gjøre ubotelig skade på øynene.

- Vi har inntrykk av at de er lettere tilgjengelig nå enn før, at det er flere av dem og at de er mye billigere enn før. Når du reiser på ferie i utlandet, kan du kjøpe en for en slikk og ingenting, sier Sjømoen til Dinside.

- Og vårt inntrykk er at laserpekere tilbys på gaten og i boder på turiststeder, kanskje også i Norge, sier Tone-Mette Sjømoen, seksjonssjef ved avdeling strålebruk i Statens strålevern.

Ofte i bagasjen

Lett tilgjengelig, betyr også at det er flere som tar det med i bagasjen eller får det tilsendt.

- Laserpekere eller laserpenner forekommer ofte i reisendes bagasje eller i postsendinger, får vi vite fra fagavdelingen i Toll- og avgiftsdirektoratet.

I 2012 hadde Tollvesenet 27 saker med beslag av laserpekere eller -penner, og i 2013 var dette tallet oppe i 39. Hittil i år (per 12. juni) har de gjort beslag i 18 saker.

Dette omfatter også noen importsaker hvor varene er tilbakeholdt på grunn av manglende tillatelse fra Statens strålevern.

- Det største partiet var på cirka 600 stykk. De fleste sakene omhandlet mindre mengder laserpekere, får vi vite fra Toll- og avgiftsdirektoratet.

FARLIG LASER: Leke med farlig laser, solgt i Tyskland og produsert i Kina. Fare for øynene ved direkte eksponering av øyet. Inneholder en farlig laser på over 1 mW, antakelig av laserklasse 3R. Det mangler produktinformasjon og advarsler på produktet slik det ble funnet i Tyskland. Foto: RAPEX
FARLIG LASER: Leke med farlig laser, solgt i Tyskland og produsert i Kina. Fare for øynene ved direkte eksponering av øyet. Inneholder en farlig laser på over 1 mW, antakelig av laserklasse 3R. Det mangler produktinformasjon og advarsler på produktet slik det ble funnet i Tyskland. Foto: RAPEX
LEKE FRA SPANIA: Lekepistol Space Gun, solgt i Spania og produsert i Kina. Fare for øynene ved direkte eksponering av øyet. Inneholder en farlig laser, klasse 3 B. Foto: RAPEX
LASERVÅPEN: Imitert våpen med laser, solgt i Spania og produsert i Kina.Farlig for øynene, måling i Spania viser at det er en laser klasse 3B. Foto: RAPEX
LASERLEKE: Lekepistol med målskive, solgt i Spania og produsert i Kina. Fare for øynene ved direkte eksponering av øyet selv etter kortvarig eksponering. Inneholder en farlig laser av laserklasse 3B. De spanske myndighetene advarer også mot at produktet kan ha svake mekaniske egenskaper som kan føre til fare. Foto: RAPEX
LASERPEKER RETTET MOT BARN: Leketøy, tilsynelatende en laserpeker, men med frontlinse som gir figurer som apellerer til barn. Solgt i Luxembourg, produsert i Kina. Fare for øyeskade. Utilstrekkelig og feil merking, svært farlig laser, antakelig klasse 3B fordi den ble oppmålt til 37 mW. Foto: RAPEX
FARLIG NØKKELRING: Nøkkelring med LED og laser -lys, solgt i Luxembourg og produsert i Kina. Fare for øyeskade ved at man kan bli helt eller delvis blind på kort tid; under 0,2 s. Farlig fordi merkingen på produktet er misvisende i forhold til den høye energien laseren sender ut. Den ble oppmålt til 7,5 mW. Merkingen på pakningen angir at det er et klasse 2 laserprodukt, mens virkelig klasse er 3B. Foto: RAPEX
FARLIG 2-i-1 LASER og LED-lys: Produsert i Kina, solgt i Ungarn. Fare for øyeskade fordi laseren er sterkere enn tillatt. Foto: RAPEX
FARLIG LASERPEKER: 3in1 Laser & Led-light, produsert i Kina og solgt i Ungarn. Fare for øyeskade pga. for sterk laser. Foto: RAPEX

Her er noen laserprodukter som er solgt på det europeiske markedet, og som er meldt trukket tilbake via Rapex:
Bakgrunnen for tilbaketrekningene er at de er for sterke slik at de innebærer en potensiell fare for øyeskade.

Kan ikke stole på merkingen

Alle laserpekere skal være merket med hvilken laserklasse de tilhører. Klasse 1 er ufarlig. Fra laserklasse 2 og oppover, er det også krav om at laseren skal være merket med advarselsmerke.

- De svakeste laserne trenger ikke være merket med det gule og svarte merket for farlig laser. Men jeg tenker at dersom man har en peker som ikke er merket så er det all grunn til å være spesielt oppmerksom, sier Sjømoen.

Laserne skal også være merket med laserklasse, men her kan det være merket etter andre standarder, som egentlig kan forlede mer enn forsikre. (Du kan lese mer om de ulike laserklassene nederst i artikkelen).

- Her er det mye feilmerking og mangelfull merking. Det kan også være merking etter andre standarder som defineres litt anderledes, og som dermed betyr noe annet enn det du tror at det gjør, sier Tone-Mette Sjømoen, seksjonssjef ved avdeling strålebruk.

Les også: Se opp for falske CE-merker

Sterkere laser enn merkingen tilsier

Én ting er hva produsenten forteller om laserstrålens styrke via merkingen. En helt annen ting er imidlertid produktets faktiske egenskaper.

Tester har nemlig vist at det ofte forekommer alvorlig feilmerking, og at styrken ofte er høyere enn oppgitt.

- Vi har ikke oversikt over hva som kommer til landet eller hva som ikke er merket eller hva som er feilmerket, men vi får henvendelser om at det er stoppet ting i tollen, og da går det mye på merking; at produktene mangler merkingen helt eller er delvis.

- Vi har også målt styrken på produkter som er stoppet i tollen, hvor det har stått at det skal ha en styrke på 1 mW, men som har vist seg å ha en høyere effekt når vi har målt det her, forteller Sjømoen.

Nei, du kan ikke se om den er trygg


«Snille» lasere i klasse 1 er ikke merket med gult og svart advarselsmerke, som er et krav for sterkere lasere. Fravær av advarselsmerke behøver imidlertid ikke å bety at dette er en trygg laser.

- Nei, det har du ingen garanti for, det er det som er det skumle: Du vet ikke helt hva det er, eller om det er mangelfull eller manglende merking. Og du kan ikke anta at den er sikker selv om den er puttet på en leke. Ifølge leketøyforskriften, skal leketøy skal være konstruert og produsert slik at det ikke utgjør noen helsefare eller risiko for skade på øynene eller huden på grunn av lasere, men her gjelder det samme: Ting er dårlig og mangelfullt merket, så det er sjelden noen garanti for at det er trygt, sier Sjømoen.

- Det er vanskelig å se på en laserpeker og se at denne er helt trygg, det er ikke så lett å vurdere; vi ser jo at det er til dels sterke laserpekere som er beslaglagt i tollen, sier Sjømoen.

Du må ha tillatelse - men ikke alltid ...


Det er altså forbudt å eie eller innføre laserpenner, laserpekere eller liknende med over én milliwatt (mW) styrke til Norge.

Dersom du vil innføre laserpekere som er sterkere enn dette, må du ha spesiell tillatelse fra Statens strålevern. Du må i så fall oppgi en grunn til anskaffelsen og dokumentere behov og nytte knyttet til bruk.

Dette gjelder imidlertid kun ved personlig innførsel, altså dersom du kommer gjennom tollen med en laserpeker på lomma. Da kan du bli stoppet og fratatt varen dersom du ikke kan fremlegge en godkjenning fra Statens strålevern.

Som regelverket er i dag, gjelder det ikke dersom du kjøper et slikt produkt fra utlandet og får det tilsendt i posten. Da har nemlig ikke Tollvesenet hjemmel til å stoppe varene.

Dette er en av grunnene til at Helse- og omsorgsdepartementet har sendt ut høringsforslag om endring av regelverket, slik at Tollvesenet kan stoppe også lasere som kommer i posten, og som mangler de nødvendige godkjenningene fra Statens strålevern.

Generell økning i farlige produkterDet er en jevn økning i produkter som kalles tilbake fra markedet på grunn av at de er farlige av en eller annen grunn. Det gjelder i hovedsak klær, tekstiler, moteprodukter og leker, og de fleste av disse produktene er produsert i Kina.

Les også: De fleste farlige produkter er «made in China»

Det kan være mange grunner til at leker og tekstiler blir trukket fra markedet. Ifølge den siste Rapex-rapporten fra EU, dreier det seg i stor grad om kjemiske stoffer med risiko for forbrukeren, samt kvelningsrisiko - enten på grunn av snorer rundt halsen eller på grunn av risiko for at ting skal sette seg fast i halsen.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!