Ikke kjøp denne forsikringen

Forsikring mot søksmål? Ingen god idé, mener DinSide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Help forsikring er en ny forsikringsordning som lanseres i disse dager.

En premie på 179 kroner per måned, eller 2.148 kroner per år, skal gi deg ti timer advokatbistand per år, svar på alle privatrettslige spørsmål, hjelp til å vurdere søksmål og til å sette opp testamenter, ektepakt og lignende.

I henhold til forsikringsvilkårene må du betale 4.000 kroner i egenandel etter at de første 10 timene er brukt.

- Er ikke dette å kaste pengene ut av vinduet, adminstrerende direktør Johan Dolven i Help Forsikring?

Advokat er dyrt, men er advokatforsikring enda dyrere?
Advokat er dyrt, men er advokatforsikring enda dyrere? Vis mer


- Nei, dette er en billig forsikring. Vår forsikring koster nesten det samme som en hel advokattime, sier Johan Dolven til DinSide.

En advokattime koster i dag cirka 1.000 kroner per time + 25 prosent merverdiavgift, altså 1.250 kroner.

Her er forsikringene DinSide mener du bør ha

Juridisk risiko

- Veldig mange mennesker har behov hjelp til å sette opp testamenter, ektepakt eller simpelthen ringe og be en advokat om råd. Den andre delen av forsikringen er at vi tilbyr å dekke omkostninger ved en rettsak, inklusive motpartens saksomkostninger ved et eventuelt tap. Våre undersøkelser viser at mange mennesker kvier seg for å ta rettslige skritt på grunn av de store omkostningene dette medfører. Vår forsikring senker barrieren for å gå til rettsak.

Advokatforeningen sier at det ikke er så ofte privatpersoner har problemer som må løses i rettsalene:

- Vi mener at det er viktig at folk er kjent med sin juridiske risiko. Vi anbefaler folk å sette opp ryddige avtaler, særlig omkring ekteskap og testamente. Dette forebygger konflikter og fremtidige rettssaker . Dette koster ofte ikke mer enn 2.000 kroner og mange advokater tilbyr seg f.eks skrive et testament for bare 1.500 kroner, sier Merete Smith, generalsekretær i Advokatforeningen til DinSide.

Ta en juridisk helsesjekk

Ifølge Finansnæringens Hovedorganisasjons egen statistikk utgjorde erstatningssummene for landbasert forsikring omtrent 24 milliarder kroner i 2006, mens de innbetalte premiene for de samme forsikringene oversteg 36 milliarder kroner.

Gode alternativ: Billig eller gratis jusshjelp

Det finnes en rekke gode og rimelige alternativer til advokat, for eksempel bistår fag- og interesseorganisasjoner bistår medlemmene sine med juridisk bistand på sine områder.

Gratis advokat-kalkulator: Advokatforeningen tilbyr en halvtimes gratiskonsultasjon på over 30 forskjellige steder i Norge.

Advokathjelpkalkulatoren

Rettshjelpere: Rettshjelpere gir juridisk rådgivning, men må i søke om særskilt tillatelse til å føre rettsaker for sine klinter. Disse fakturerer ofte halvparten av hva regulære advokater gjør. - Skjuler billig rettshjelp

 • Webjuristene
 • Boligspørsmål: Huseiernes landsforbund og Leieboerforeningen tilbyr medlemmene juridisk bistand i boligspørsmål. Huseierne gir råd per telefon omkring husleie, kjøp og salg, beskatning, naboforhold, arv og testamente, innenfor kontorets åpningstid. Leieboerforeningen bistår sine medlemmer i alt som angår husleieforhold, en halv time advokatbistand er inkludert i medlemsskapet.

 • Leieboerforeningen
 • Huseiernes Landsforbund
 • Forsikring: Visste du at innboforsikringen din rettshjelp ved de fleste typer tvister relatert til hus og innbo. Har du hatt skade og ikke fått utbetalt den forsikringssummen du mener du har krav på, kan du overfor det samme selskapet kreve å få utbetalt rettshjelpsforsikring for å forfølge skaden.

  Dekker advokathjelp

  Arbeidsrett: Er du medlem av et fagforbund skal du vite at mange av organisasjonene bistår medlemmene i arbeidskonflikter. Du har allerede betalt over kontigenten.

  Advokatenhjelperdeg.no: Advokatforeningens internettjeneste informerer om lov og rett omkring problemstillinger man har som privatperson. Svarer også på enkeltspørsmål

  Studentene: Studentene ved de juridiske fakultetene tilbyr juridisk rådgivning. Denne er gratis. De kan ikke representere deg eller bistå i retten, men kan ellers bistå med råd og brevskrivning og lignende. De blir også bruks som høringsinstans i lovgivning.

 • Juridiske rådgivning for kvinner
 • Jussbuss
 • Jussformidlingen i Bergen
 • Jusshjelpa i Tromsø
 • Jussformidlingen i Midt-Norge
 • AKTUELT