Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Ikke ignorer dette

Oppsøk lege snarest hvis du har noen av disse seks syke symptomene.

Vet du når du bør komme deg til sykehuset? De amerikanske legespesialistene Neil Shulman, Jack Birge, and Joon Ahn har forfatten boken «Your Body's Red Light Warning Signals».

Her gjør de rede for vanlige, men alvorlige tilstander som du kan bli rammet av. Opplever du noen av symptomene under bør du ifølge legene ikke nøle med å skaffe hjelp.

Symptomer på slag

Lammelser i armer, bein, kribling i lemmene, mummenhet, svimmelhet, dobbeltsyn, sløret tale, vansker med å finne ordene, eller svakhet - særlig i én side av kroppen.

Ring 113 umiddelbart. Dette er tegn på slag. Hjernen er under angrep, årene som forsyner den med oksygen er blokkert eller ødelagt. Resultatet er at hjernevev dør.

Les også: Fyll øker slagrisikoen

Hvilke, eller hvor mange av symptomene du opplever avhenger av hvilken del av hjernen som er rammet.

Det er svært viktig at du får hjelp raskt. Hvor skadet hjernevevet blir og hvor store fysiske mén du kan få av et slag avhenger av hvor fort behandlingen settes igang.

Symptomer på hjerteinfarkt

Tegn på hjerteinfarkt kan være brystsmerter, eller ubehag i brystregionen, smerter i armen, kjeven eller halsen, du kan kaldsvette, føle deg svært svak, kaste opp, og føle deg fjern og kortpustet.

Ring 113 hvis du opplever noen av disse symptomene. Ta gjerne en vanlig dose smertestillende/muskelavslappende medisiner som for eksempel Paracet eller Ibux mens du venter på ambulanse. Dette for å roe hjertemuskulaturen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dispiril som inneholder asetylsalisylsyre, som kan tynne blodet noe. Det kan gjøre at en nydannet blodpropp begynner å løse seg opp. Ambulansepersonell bruker Dispril som en del av den livreddende behandlingen ved hjerteinfarkt. Ikke bruk Dispril om du har blødende magesår eller alt går på blodfortynnende medisiner.

Les også: Mat som er godt for hjertet

Noen mennesker, særlig kvinner, eldre, og folk som lider av diabetes kan få hjerteinfarkt uten smerter. De mest tydelige tegnene på et slikt hjerteinfarkt er at du føler deg svak, du blir brått svimmel, hjertet hamrer, du svetter mye og puster tungt, du kan bli kvalm og kaste opp.

Symptomer på blodpropp

Føler du ømhet eller smerte bak på leggen kombinert med at du har brystsmerter, er kortpustet og kanskje hoster opp blod, er det sannsynlig at du kan ha fått en blodpropp i beinet.

En slik blodpropp kan oppstå når du har sittet lenge, for eksempel under en lang fly- eller biltur. Alle kan rammes av dette.

Les også: Flyskrekken er ikke verst
Flyreisens redselskabinett

Opplever du kun smerter eller hevelse i beinet etter å ha sittet lenge stille bør du få medisinsk personell til å sjekke tilstanden din. Får du i tillegg noen av de andre symptomene nevnt over skal du overhodet ikke nøle med å oppsøke lege tvert. Tilstanden kan være livstruende.

Les også: Akutt behandlig stopper blodpropp

Blod i urinen

Ring legen din om du ser blod i urinen. Vanligvis er dette symptom på nyrestein, eller en infeksjon i blæren eller prostata. Disse tilstandene følges som regel av smerter, så de fleste oppsøker lege uansett.

Har du blod i urinen uten at det gjør vondt, skal du gjøre nøyaktig det samme. Både kreft i nyrene, urinlederen, blæren og i prostata kan nemlig gi dette symptomet. Jo tidligere disse typene kreft blir oppdaget, jo større er sjansen for at du kan bli kurert for sykdommen.

Uendrede astmasymptomer

Lider du av astma og har konstante symptomer som ikke endrer seg, skal du oppsøke lege.

Går du lenge og sliter med pusten fører det til at musklene i brystet blir utslitte. Resultatet er at du trekker mindre og mindre doser frisk luft inn. Nivået av oksygen i kroppen synker dermed gradvis, samtidig med at nivået av karbondioksid stiger.

Dette er en potensielt livstruende situasjon. Selv om du opplever at du kan tåle selve astmaanfallet, kan varigheten av det sette deg i alvorlig fare. Ikke vent for lenge før du skaffer hjelp.

Deler av denne artikkelen ble første gang publisert i februar 2009