Ikano Visa-kunder betaler 45 kroner i e-fakturagebyr.
Ikano Visa-kunder betaler 45 kroner i e-fakturagebyr.Vis mer

Ikke gratis å bruke likevel

Ikano Bank "glemte" å opplyse om et uvanlig høyt fakturagebyr.

De siste årene har det dukket opp en jungel av kredittkort å velge blant, noe som har ført til knallhard konkurranse blant tilbyderne. Konkurransen har ført til at flere aktører nå tilbyr kort som er helt gratis å anskaffe og bruke, forutsatt at kunden hver gang betaler hele fakturaen til forfall.

Ikke nok med det, stadig flere norske aktører tilbyr i tillegg såkalte "cashback"-ordninger. Cashback innebærer at kunden får en prosentuell rabatt når hun eller han bruker kortet til å betale varekjøp. Noen aktører har begrenset cashback-ordningen for én eller flere varegrupper, mens andre tilbyr cashback på alle kjøp kortet brukes til.

Ulemper i liten skrift

Den harde konkurransen har tydeligvis også ført til at enkelte aktører faller for fristelsen til å overspille fordelene og underkommunisere ulempene. En av disse er Ikano Bank, som blant andre tilbyr kortet Ikano Visa. Der koster det nemlig ganske mange kroner å betale selve fakturaen.

45 kroner for e-faktura

- Vil opplyse om at jeg fikk meg en overraskelse da jeg mottok regningen fra Ikano Bank. Det viser seg at de tar et "fakturagebyr" på 45 kroner hver måned for å sende meg en regning. Hadde det vært snakk om en papirfaktura hadde jeg ikke blitt så overrasket, men det er faktisk en e-faktura det er snakk om. Det opplyses at kortet er "gratis" å eie og bruke - vel, vel. Jeg har i hvert fall klippet kortet og betalt inn utestående, det finnes nok av kort å velge blant som er langt bedre enn Ikano Visa uansett!.

Det skriver en av våre lesere i en epost til DinSide.

Tvilsomme påstander

 Foto: Ikanovisa.no
Foto: Ikanovisa.no Vis mer


Ikano Visa utstedes av Ikano Bank SE, som er en del av Ikano Group. Ikano Group eies av Kamprad-familien, som også eier Ikea. En nærmere kikk på Ikano Visas nettsider bekrefter at selskapet ikke har vært spesielt ivrige på å fortelle om sitt fakturagebyr. Riktignok oppgis fakturagebyret hvis man klikker seg frem til selve prislisten, men nettsidene preges i langt større grad av påstander som "Det er et kort som det ikke koster noe å få, ha eller handle med", "Ingen årsavgift", "Ingen gebyrer ved varekjøp".

Vil bli endret

- Ved jevnlig bruk og fakturering vil et fakturagebyr på 45 kroner utgjøre 540 kroner årlig. Hvorfor fremstilles dere Ikano Visa-kortet som om det er gratis å eie og bruke?

- Du har helt rett, teksteksemplene du viser til, er misvisende. Vi ønsker selvsagt ikke at det skal være slik, og jeg har derfor bedt produktansvarlig om å endre nettsidene våre, sier Morten Grusd, country manager i Ikano Bank SE.

Gratis for andre Ikano-kunder

 Foto: Ikanovisa.no
Foto: Ikanovisa.no Vis mer


- Dere tilbyr også et kredittkort som heter Kash Visa. Kash-kundene betaler 35 kroner i fakturagebyr for papirfaktura, men betaler ingenting hvis de velger e-faktura. Hvorfor opererer dere med et e-fakturagebyr på hele 45 kroner for Ikano Visa-kunder?

- Ikano Visa er et kort som i utgangspunktet kun distribueres via elektronikk-kjedene Elkjøp og Lefdal. Da vi innledet samarbeidet, og kun tilbød papirfaktura, bestemte vi oss for å legge oss på det samme fakturagebyr som en konkurrerende aktør som også distribuerer kort via disse kjedene. Etter hvert oppsto det imidlertid et ønske blant kundene om e-faktura, noe vi valgte å tilby. Men i stedet for å differensiere prisene, valgte vi altså samme gebyr for papir- og e-faktura, sier Grusd.

Les også:

  • Kortet som gir rentefritt lån i sommer
  • Husk å sjekke magnetstripen!