Ikke gni inn solkrem

Mange smører kroppen rikelig med solfaktor for å unngå solbrenthet. Men det hjelper ikke å gni det inn, sier forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens noen forskere hevder at jo mer solkrem du smører på kroppen, jo bedre er beskyttelsen, sier andre eksperter at solfaktoren ikke blir mer effektiv når du gnir den inn i huden.

Forbered huden på soling

Den britiske stiftelsen The Restoration of Appearance and Function Trust, har sett på hvordan solfaktor beskytter mot kreftfremkallende stråling, i følge nettsidene til BCC.

- De fleste fortrekker å smøre inn kremen. De synes det er mest behagelig, sier Dr. Rachel Haywood, som ledet studien.

Resultatene fra undersøkelsen viser imidlertid at det ikke er noen hensikt i å gni solkremen inn i huden. Effekten reduseres når den gnies inn. Det er bedre å ha et synlig hvitt lag med krem på kroppen.

Testet på gamle hudrester
Måten forskerne jobbet på var å bruke hudrester fra kosmetiske operasjoner, og eksponerte huden for sol i laboratorium.

De målte mengden med frie radikaler (reaktive stoffer som dannes naturlig i kroppen) i huden etter eksponeringen, og fant at nivåene økte i takt med eksponering av UVA-stråler, som er kreftfremkallende og sørger for tidlig aldring.

Forskerne påstår at når solkrem gnis godt inn i huden, så gir den bortimot null beskyttelse. Kremen samler seg heller opp i rynker og svettekjertler. De mener at personer som gnir inn kremen er enda mer utsatt, fordi de blir ofte værende lengre ute i solen.

- Det eneste budskapet som kommer frem fra denne forskingen er at du ikke skal stole på at solkrem, alene, beskytter mot kreft. Solkrem bør være den siste, og ikke den første, beskyttelsen man bruker mot solens skadelige stråler, sier Sara Hiom ved Cancer Research UK.

I likhet med anbefalingene fra den norske Kreftforeningen, anbefaler hun å holde seg unna solen når den skinner på det sterkeste, som er mellom klokken 11 og 15. Det er også lurt å beskytte seg mot solen med en T-skjorte, en hatt og solbriller.

- Solkrem med faktor 15 eller mer, i tillegg til UVA beskyttelse, bør smøres inn rikelig på hele kroppen, og gjentaes ofte på hud som eksponeres for solen, sier hun.

Hun legger til at personer med sensitiv hud, som lett blir brent, eller som har mange føflekker og fregner, eller som har tilfeller av hudkreft i familien, bør være ekstra forsiktig da de er mest utsatt for kreftsykdom.

 

Mozon.no, 24.07.06