<strong>PENSJONSSPARING:</strong> - Enkelte mener at 10 prosent av inntekten er et godt pensjonssparemål, uansett hvor man er i livet. Pensjonsøkonom ved Storebrand Livsforsikring, Knut Dyre Haug, mener at det kan være en grei pekepinn. Foto: NTB Scanpix.
PENSJONSSPARING: - Enkelte mener at 10 prosent av inntekten er et godt pensjonssparemål, uansett hvor man er i livet. Pensjonsøkonom ved Storebrand Livsforsikring, Knut Dyre Haug, mener at det kan være en grei pekepinn. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Pensjonssparing for selvstendig næringsdrivende

Ikke glem pensjonssparing når du jobber alene

Så mye av lønnen bør du sette av til sparing.

Publisert

Jobber du som selvstendig næringsdrivende, enten i et enkeltpersonsforetak eller aksjeselskap, bør du på ingen måte glemme å spare til fremtiden, altså pensjonen.

Men, det er ikke nødvendigvis så enkelt å finne ut av hvordan man skal spare til pensjon på best mulig måte.

Så mye bør du sette av til pensjon

Knut Dyre Haug, pensjonsøkonom ved Storebrand Livsforsikring AS, mener at det er altfor få selvstendig næringsdrivende som faktisk benytter seg av gode pensjonsordninger.

<strong>PENSJONSØKONOM:</strong> Knut Dyre Haug i Storebrand Livsforsikring AS. Foto: Storebrand.
PENSJONSØKONOM: Knut Dyre Haug i Storebrand Livsforsikring AS. Foto: Storebrand. Vis mer

Men hvor mye du bør sette av i pensjonssparing hver måned, avhenger selvsagt av inntekt og hvilken økonomi du ønsker å ha som pensjonist.

- Enkelte mener at 10 prosent av inntekten er et godt pensjonssparemål, uansett hvor man er i livet. Dette inkluderer også nedbetaling av boliglån. Jeg mener at det kan være en grei pekepinn, sier Dyre Haug.

Men siden det er store forskjeller i sparebehovet fra person til person, anbefaler han å benytte seg av pensjonskalkulatorene som finnes på nettet for å sjekke hva du kan forvente å få i pensjon, og så planlegge ut i fra dette. Her kan du ta en kikk på Navs egen pensjonskalkulator.

Dette er 1G

Grunnbeløpet benyttes ved fastsettelse av pensjonspoeng og beregning av pensjoner fra folketrygden. Grunnbeløpet justeres hvert år.

1G tilsvarer 92.576 kroner per januar 2017.

Pensjonsøkonomen mener at næringsdrivende må sørge for å ta ut nok lønn. Dette betyr lønn opp til 7.1G, som tilsvarer 657.000 kroner. Man sparer opp pensjonsrettigheter i folketrygden opp til dette lønnsnivået, tilsvarende 18.1 prosent av lønnen hvert år, ifølge Dyre Haug.

- Har man næringsinntekt over dette nivået på 7,1 G, bør man etablere en egen pensjonsordning, forklarer han.

Gro Handal, pensjonsekspert i Nordea, mener at du bør ta med i betraktningen at myndighetene, når de satte opp maksgrensene for hva som er lov å spare gjennom en Innskuddspensjon, altså 7 prosent av lønn mellom 0 og 7,1G, og 25,1 prosent av lønn mellom 7,1G og 12G , så var det med bakgrunn av hvor mye som totalt måtte spares gjennom arbeidslivet i 43 år.

<strong>PENSJONSEKSPERT:</strong> Gro Handal i Nordea. Foto: Nordea.
PENSJONSEKSPERT: Gro Handal i Nordea. Foto: Nordea. Vis mer

Dette for å oppnå en total pensjon via Folketrygden og Tjenestepensjonen din på cirka 65-66 prosent av din tidligere lønn.

Pensjonsråd til selvstendig næringsdrivende

Gro Handal, pensjonsekspert i Nordea, tipser:

  • For selvstendig næringsdrivende er det viktig å ta ut inntekt opp til 7,1G, tilsvarende 657.290 kroner. Av denne inntekten vil det offentlige spare 18,1% av lønnen din gjennom Folketrygden til din pensjon.
  • Tjener du under dette beløpet bør du ikke spare i pensjonsordninger med skattefordeler, for da spiser det av opptjeningen din til folketrygden. Men vurder å spare for å kompensere for det du ikke får i oppsparing fra arbeidsgivere som ansatte får.
  • Dersom du har lønn over 7,1G, bør du tegne en pensjonsordning gjennom bedriften din. Riktignok har myndighetene begrenset muligheten for slik pensjonssparing for selvstendige næringsdrivende til maks 4 % av din lønn opptil 12G (kr 1.110.912) per år, mens for øvrige arbeidsgivere kan arbeidsgiver spare maks 7 % av lønn opptil 7,1 G og 25,1% av lønn mellom 7,1 og 12G.
  • Selv om sparemuligheten er lavere enn for øvrige arbeidstakere, er denne spareformen betydelig gunstigere enn andre spareformer. Dette er blant annet fordi at du kan spare 4 % av bruttolønn, at du får fradrag i næringsinntekten for pengene du sparer til pensjon, og for administrasjonskostnadene og premien for innskuddsfritak.
  • Skatt påløper først ved utbetaling av pensjonen. Du får en skattebesparelse på inntil halvparten av innbetalingene knyttet til pensjonsavtalen. Hvor mye skatten reduseres, avhenger av marginalskatten.

- Det vil bety at dersom du jobber ved en bedrift som kun har lovens minimum i forhold til Innskuddspensjon, altså 2 prosent av lønn, og har en inntekt på under 7,1G, så bør du minimum spare 5 prosent av bruttolønnen din i 43 år for at du totalt skal ha en pensjon på totalt 2/3 deler av din tidligere lønn, forklarer Handal.

Pensjonssparing som gir skattefordeler

Velger man å etablere en pensjonsordning, får man trekke fra hele sparingen i næringsinntekten, det er ingen formuesskatt, og all avkastning er skattefri i oppsparingsperioden, ifølge Dyre Haug.

- For å få disse skattefordelene, må du akseptere at pengene er bundet frem til pensjonsalder. Ved utbetaling beskattes pensjonen som pensjonsinntekt. Denne ordningen er svært skattegunstig og er sterkt å anbefale for næringsdrivende med høy lønn, understreker pensjonsøkonomen.

Anbefaler sparing i fond

Har du næringsinntekt under 7,1G, bør du også spare til pensjon, men da anbefaler Dyre Haug normal fondssparing, for eksempel i fondskonto, også kalt pensjonskonto. Her får du ikke fradrag for innskuddet i næringsinntekten, men du får heller ikke redusert pensjonsgivende inntekt i folketrygden.

- Pengene er heller ikke bundet, så du kan ta dem ut når du måtte ønske, opplyser Dyre Haug videre.

Han mener at langsiktig sparing til pensjon alltid bør skje i fond, og med så høy aksjeandel som du føler er OK. Da opprettholder du kjøpekraften på pengene, ifølge pensjonsøkonomen.

Handal er ening i dette.

- På langsiktig sparing er det lurt å ha så høy andel aksjer som man er komfortabel med, med tanke på risiko, tipser hun.

LES OGSÅ:

Spør om både lønn og pensjon når du bytter jobb

Dette utgjør den statlige pensjonen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer