Ikke glem hva det koster

Coop lokker med bonus, men valutapåslaget er større enn gevinsten.

Du får 1 prosent bonus når du handler alle andre steder i verden, men først må du betale 1,75 prosent i valutapåslag. Foto: Copp.no
Du får 1 prosent bonus når du handler alle andre steder i verden, men først må du betale 1,75 prosent i valutapåslag. Foto: Copp.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett prosents medlemsbonus på alt annet du handler i resten av verden, lover Coop MasterCards reklame.

Flere og flere kredittkort kommer med ekstra fordeler som bonus ved bruk av kortet og såkalte cash back-ordninger der du får en viss sum tilbake når du handler.

Men pass på at du leser alt med liten skrift før du tror du handler veldig smart.

Coop MasterCards medlemsbonus i utlandet spises opp av valutapåslaget på 1,75 prosent.

Det koster fortsatt mer å bruke kortet i utlandet enn det du får tilbake.

>>> Har du penger til gode her?

"Alle" har valutapåslag på sine kort, også Coop. Her ved informasjonsdirektør Bjørn Kløvstad. Foto: Coop.no
"Alle" har valutapåslag på sine kort, også Coop. Her ved informasjonsdirektør Bjørn Kløvstad. Foto: Coop.no Vis mer


– Betaler for å veksle

Man må betale for å veksle norske kroner i fremmed valuta uansett hvor man gjør det, enten det er i banken eller på postkontoret eller i minibank i Norge eller i utlandet. Prisene varierer nok noe fra bank til bank og fra kort til kort. Det vanligste ved kredittkort eller vanlige minibankkort er 1,75%, skriver Coop på sine Facebook-sider.

– Valutapåslaget gjelder ikke bare kontanter, men all bruk. Det synes ikke på faktura, men er en del av kursen som benyttes til omregning til norsk valuta. Den opprinnelige kursen er ofte svært gunstig, og at den endelige kursen mot kunde ofte oppfattes som god, på tross av valutapåslaget, sier direktør Bjørn Kløvstad i Coop Norge.

Hva er valutapåslag?

Valutapåslaget ligger på 1,75 prosent for de fleste korttilbyderne i markedet, men tro ikke at dette er et gebyr som bankene ta.

Det er fullt mulig for bankene å skru av valutapåslaget dersom de ønsker, men påslaget skal dekke hva det koster for dem å veksle pengene for deg, enten du tar ut penger i minibanken, eller du bruker kortet direkte.

Merk likevel at mens de aller fleste korttilbyderne tar 1,75 prosent i valutapåslag, tar for eksempel BN Bank 1,5 prosent ved bruk av sitt Visa-kort. Det er altså ikke noen regel om at påslaget skal være 1,75 prosent.

NB! Ikke forveksle valutapåslaget med andre gebyrer på uttak og bruk i utlandet. Før sommeren tok vi en titt på hvilke kort som faktisk har gebyrfri bruk i utlandet