Ikke glem å sjekke hvilken Salma-laks du kjøper

Rygg- og bukstykket har ikke samme egenskaper.

Det er forskjell på Salma-laksen. Liker du den mager og uten brunt fett, bør du velge Back loin. Foto: PER ERVLAND
Det er forskjell på Salma-laksen. Liker du den mager og uten brunt fett, bør du velge Back loin. Foto: PER ERVLANDVis mer

Man kan si mye om oppdrettsfisk, men Salma-laks har utvilsomt gjort underverker for mange nordmenns fiskevaner. De benfrie laksefiletene kan stekes, dampes, grilles og trekkes - og i tillegg er det nå enklere å lage sushi hjemme, da man trygt kan spise filetene rå, uten å måtte la den døgne i fryseren først.

I det siste har vi imidlertid hørt litt murring. For nå som Salma-laksen er et veletablert merkenavn, har ikke kvaliteten begynt å dale litt? Redaksjonen har fått henvendelser fra lesere som lurer på om det er trygt å spise det brune fettet rått - og fra lesere som vil klage på at Salma-laksen har blitt feit og dårlig. Men har den det?

Det kan være så enkelt som at de har valgt feil Salma.

Les også: Fersk fisk i butikk er opptil 17 dager gammel, og tester viser at vi ikke reagerer før fisken er eldre enn 13. dager

Feitere i fisken

Jeg personlig bruker bellyloin, men skjærer vekk det lille brunfettet om jeg skal servere laksen rå, sier Trym  Eidem Gundersen i Salma Brands. Foto: Salma
Jeg personlig bruker bellyloin, men skjærer vekk det lille brunfettet om jeg skal servere laksen rå, sier Trym Eidem Gundersen i Salma Brands. Foto: Salma Vis mer


Ser du nøye på pakkene, i øverste venstre hjørne, står det én av to: Belly loin eller Back loin. Dette angir hvor på fisken fileten er skåret ut; Mage eller rygg. Ifølge Trym Eidem Gundersen, administrerende direktør i Salmon Brands, er dette to likeverdig gode fiskestykker, men med litt ulike kvaliteter og bruksområder:

– For de vanlige forbrukere vil det nok være en fordel å bruke ryggstykket til sushi og sashimi. Der er det ikke brunfett, og det er lettere å skjære, sier Gundersen til DinSide.

Bukstykket er feitere enn ryggstykket, og har en litt annen form som gjør at det vanskeligere å få pent når man skjærer i tynne skiver. Fettet gjør at det gjerne foretrekkes av japanske sushikokker, og det gir ekstra god smak dersom du skal steke fisken, men det kan nok oppfattes litt voldsomt for enkelte norske ganer.

– Når man varmebehandler laksen, er det mange som foretrekker bukstykket, fordi det er litt mer fett, 1-2 prosent, og derfor blir det også litt mer smak, som foretrekkes av japanske sushikokker.

Mage eller rygg?

Hvilken Salma-filet velger du? (Avsluttet)
Har jeg aldri sjekket(43%) 1140
Back Loin(37%) 990
Det kommer an på bruken(12%) 308
Belly Loin(8%) 226
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det kan imidlertid hende det kommer med noe av det brune fettet på bukstykket. Skal du bruke Salma-laksen i sushi, bør du skjære bort dette av estetiske grunner, men dersom du skal varmebehandle fisken, vil det ikke gjøre noe. – Det brune fettet har vært der hele tiden på belly-loinen, men vi har krav i forhold til hvor tykk den kan være, sier Gundersen.

Til tross for ulike bruksområder og kvalitet har Salma valgt å prise stykkene likt:

– Selv om de er forskjellige og med forskjellig bruksområde så oppfatter vi de som at de har like høy kvalitet, for det er slik at noen liker back og noen liker belly. Dette er også forskjellig hos kokkene, sier Gundersen.

Les også: Slik ser du om fisken er fersk

Strenge kvalitetskrav


Gundersen avviser påstander om at Salma skapper av og seilier på merkenavnet.

– Vi er nøye på at kvaliteten ikke skal gå ned. Snarere tvert imot! Det er avgjørende for merkevaren vår at vi holder god kvalitet.

Han forteller at de gjennomfører kontinuerlige tester, både utseende, beskjæring, farge og ikke minst bakterier.

– Vi er veldig på alerten i forhold til å holde kvaliteten, og vi mener at vi holder minst like god kvalitet nå som tidligere.

Er du av dem som ved en misforståelse synes at Salma-laksen har blitt brun og feit, bør du altså passe på neste gang du er i kjøledisken.

Enkelt, men godt? Vi har testet gjør det selv-sushi