Ikke gjør som megleren din sier

Det er da pengene renner inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det svenske tidsskriftet Dagens industri har i en periode på 10 år (1998-2008) gjort det motsatte av bankanalytikerne har sagt. Nå konkluderer tidsskriftet med at det har vært lønnsomt.

Tidsskriftet bestemte seg for å kjøpe ikke-anbefalte aksjer, og sette seg på gjerdet med dem i ett år når analytikerne oppfordret til å selge nettopp den aksjen. Konklusjonen etter undersøkelsen var at 151 av 275 kjøp, tilsvarende 55 prosent, gikk høyere enn tilhørende indeks. De upopulære aksjene slo indeksene i snitt med 11 prosentpoeng.

Dagens industri mener at grunnen til at motstrømsaksjekjøpene går godt rett og slett kommer av at analytikerne er for trege til å trender, for dårlige og for pessimistiske.

16 ganger rikere med fond

Glemte aksjer

Per Östberg fra Norges Handelshøyskole og Andriy Bodnaruk fra University of Maastricht har i en artikkel antatt i Journal of Financial Economics undersøkt hvorvidt såkalte glemte aksjer gir større merverdi enn antatt. Dette ifølge Forskning.no.

Nå kommer minimeglerne

Forskerne har testet om det finnes enkelte aksjer som er "glemte" og genererer meravkastning fordi ikke alle har informasjon om dem. Til grunn ligger et foredrag nobelprisvinner i økonomi Robert Mertons ga om om temaet; han påpekte da at ufullstending informasjon blant investorer gjør at det oppstår et negativt forhold mellom antall aksjonærer og avkastningen. Altså: Jo færre personer som eier aksjebeholdning i et selskap, dess større er avkastningen.

Per Östberg og Andriy Bodnaruk så på svenske data og fant at de aksjene som færre individer eier generer meravkastning. Ifølge Forskning skal ikke dette være mulig, investorene skal til en hver tid ha fullstendig informasjon om selskapene og ingens aksjer skal kunne bli usynlig, uten at prisen på aksjen reflekterer all fremtidig avkastning.

Seks rikmannsråd for jenter

AKTUELT