Denne jenta fra Washington i USA fant det for godt å slikke på en stolpe sist måned. Hun måtte ha hjelp fra brannvesenet for å komme løs. Se video om hendelsen lenger ned i saken. Foto: Skjermklipp fra You Tube
Denne jenta fra Washington i USA fant det for godt å slikke på en stolpe sist måned. Hun måtte ha hjelp fra brannvesenet for å komme løs. Se video om hendelsen lenger ned i saken. Foto: Skjermklipp fra You TubeVis mer

Ikke gjør dette i kulda

Sjekk hvorfor tunga blir sittende fast i metall.

Har du noen gang vært fristet til å slikke på en metallstang i kulda?

Det åpenbare svaret burde kanskje være nei, men vinter etter vinter kommer det nye historier om folk som har gjort nettopp det - og er blitt sittende fast.

Kulda går på helsa løs

Det er ikke bare barn det skjer med heller. Også mennesker som burde vite bedre er blitt stående med tunga som et fastlimt kjøttslips i kulda.

Dette gjør kulda med deg

Senest hørte vi om denne jenta i staten Washington i USA:

Dette skjer:

Men hva er det egentlig som skjer når tunga blir sittende fast på denne måten?

Ekspertene på vitenskapsnettstedet Live Science har svar på det meste.

Tunga di er dekket av vått spytt. Spyttet fryser når temperaturen synker under null grader celsius.

Holder du tunga ute i minusgrader vil kroppen di prøve å motvirke spyttfrysingen ved å pumpe varmt blod inn i tunga. Alt vel så langt.

Vinterluft gjør oss syke

Problemet oppstår når du stikker tunga borti metall. Metall er nemlig en langt bedre varmeleder enn tunga di - det leder varme opptil 400 ganger raskere enn tunga, ifølge ekspertene på Live Science.

Straks tunga kommer nær metallet vil metallet suge varmen ut av den stakkars kroppsdelen, spyttet fryser lynraskt og vips - der sitter du bom fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vått hår i kulda. Er det farlig?

Dette gjør du:

Fuktigheten på overflaten av tunga og i de små porene har nå blitt til is. Forsøker du å slite tunga bort fra metallet risikerer du at vev og hudfiller blir hengende igjen. Ikke særlig behagelig.

Hvorfor får du røde kinn i kulda?

Så hva gjør du? Ekspertene råder deg til å helle varmt vann på tunga - da løsner den rimelig smertefritt. I nødsfall skal det også ha skjedd at folk har brukt fersk, varm urin til dette formålet.

I dette klippet fra You Tube viser et team som kaller seg Sleek Geeks hva du bør gjøre - og ikke gjøre om tunga skulle bli sittende fast i en metallstolpe: