Ikke gjør dette hjemme!

Hjemmebehandlinger du bør styre langt unna.

DROPP DETTE: Smør på brannsår, whisky mot babytenner, tarmskylling, smelting av ørevoks og kolloidalt sølv. (Foto: Colourbox, Science Photo Library, Wikipedia (abundanthealth.com) og herbsgardenshealth)
DROPP DETTE: Smør på brannsår, whisky mot babytenner, tarmskylling, smelting av ørevoks og kolloidalt sølv. (Foto: Colourbox, Science Photo Library, Wikipedia (abundanthealth.com) og herbsgardenshealth) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enkelte hjemmebehandlinger – som honning på sår og persille mot dårlig ånde – er harmløse.

Andre bør du styre langt unna.

Disse behandlingene er en bløff!

Helsenettstedet WebMD har bedt eksperter vurdere vanlige «gjør-det-selv-behandlinger».

Disse fem bør du i alle fall ikke prøve.

Styr unna disse metodene

1. Smør på brannsår

Smør bør aldri brukes på sår. Det er ikke sterilt og øker risikoen for infeksjoner.

Smør kan kjøle ned og lindre smertene, men denne effekten går over straks kroppsvarmen får det til å smelte, ifølge kirurg Robert Sheridan.

Andre hjemmebehandlinger mot brannsår som ikke bør prøves er tannpasta (som også øker faren for infeksjoner) og isbiter (som gjør huden så nummen at du gjerne ikke vil legge merke til symptomer).

7 førstehjelps-tabber

Har du prøvd noen av disse behandlingene?

Ja, jeg har prøvd... (Avsluttet)
Ear Candling(43%) 61
Smør på brannsår(19%) 27
Tarmskylling(18%) 26
Whisky mot babytenner(11%) 16
Kolloidalt sølv(8%) 12
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Gjør heller dette:
Ved milde, moderate første- og annengradsforbrenninger, som ikke er større enn 7,5 centimeter i diameter, kan du bruke en reseptfri, antibiotisk brannsalve. Påfør salven på det brente området og dekk såret til.

Å la kaldt vann renne over såret kan også hjelpe, men bare hvis du gjør det innen det første minuttet. Hold såret under i minst fem minutter.

Oppsøk lege dersom du uroer deg over såret, har feber, har moderate til alvorlige smerter, ikke opplever smerter i det hele tatt, eller hvis området rundt såret blir stadig rødere.

2. Whisky mot babytenner

Når babyen begynner å få tenner, kan det bli mye skriking. Et gammelt kjerringråd går ut på å gi barnet whisky for å gjøre tannkjøttet numment og lindre smertene.

Dette er bare tull, ifølge Stanley Alexander, styreleder ved odontologiavdelinga, Tufts University School of Dental Medicine.

For det første bør du ikke gi unger alkohol. For det andre har whisky ingen effekt på gommene.

Babytenner råtner bort

Gjør heller dette:
Alexander har imidlertid et godt råd å komme med til alle frustrerte foreldre: Legg en tyggeleke i fryseren. Det nedkjølte leketøyet vil redusere smertene i munnen. Dersom dette ikke hjelper, oppsøk lege.

3. Tarmskylling

Du har gjerne hørt at tarmene dine er fulle av giftige avfallsstoffer? Og at det beste du kan gjøre for kroppen din er å rense tarmene ved hjelp av urter, probiotika, dietter, avføringsmidler og tarmskylling – også kalt colonterapi.

Bare sprøyt, ifølge Robert Siegel ved American College of Gastroentorology.

Tarmskylling kan forstyrre kroppens balanse, føre til dehydrering (uttørring) og saltmangel. Regelmessige tarmskyllinger kan over lengre tid kan forårsake anemi, underernæring og hjertesvikt.

Les mer om tarmskylling på Lommelegen.no.

Disse naturmetodene virker ikke

Gjør heller dette:
For sunne tarmer, begynn å spise mer fiber. Dette kan du gjøre ved å øke inntaket av frukt og grønnsaker eller ved hjelp av kosttilskudd.

Hvis du fremdeles sliter med forstoppelse og ubehag, bør du rådføre deg med legen din.

4. Smelting av ørevoks

Ørevoksen er ørets naturlige smøring. Det gjør øret vanntett og motvirker infeksjoner, ifølge otolog Jennifer Smullen ved Massachussets Eye and Ear Infirmary.

Enkelte kan imidlertid oppleve opphopninger av ørevoks som fører til kløe og svekket hørsel. En hjemmeløsning noen benytter seg av er «ear candling».

Dette gjøres ved å plassere et bivokslys i øret, tenne på det, la veken brenne ned og deretter fjerne lyset – sammen med ørevoks og andre urensligheter.

Men det å ha en brennende gjenstand bare centimeter fra øret kan være farlig. I verste fall kan du miste hørselen.

Forklaringen på ørevoks

Gjør heller dette:
Istedenfor å leke med ilden, kan du begynne med å rulle litt papir rundt fingeren og tørke bort overflødig voks i den ytre delen av øret.

Hvis dette ikke virker, oppsøk en øre-nese-halslege for profesjonell hjelp. Reseptfrie øredråper kan også hjelpe, men snakk med legen din først.

Du bør imidlertid la q-tipsen ligge, da ivrig pirking med bomullspinner i ørekanalen kan punktere trommehinna.

5. Kolloidalt sølv

Tilhengere av denne alternative behandlingsformen tror at det kan behandle alt fra soppinfeksjoner, tuberkulose, HIV, herpes – ja, til og med kreft – ved å styrke immunforsvaret.

Dette er dessverre ikke riktig, ifølge Ted Epperly ved American Academy of Family Physicians.

Bruk av kolloidalt sølv påvirker hud (gir en blågrå hudfarge), nyrer, mage, hjerne og nervesystem, og kan føre til celleskade og organsvikt. Og leger kan ikke gjøre noe for å bøte på skadene – de er permanente.

Disse behandlingene er en bløff!

Gjør heller dette:
Ikke tro på alt du leser eller hører, råder Epperly. Snakk heller med lege eller annet helsepersonell som kan hjelpe deg med å finne en behandlingsform som virkelig hjelper.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer