<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

- Ikke gi barna dobbel trøst

De som får trøst fra både mor og far, takler negative følelser dårligere, ifølge ny forskning.

Publisert
Sist oppdatert

Barnet hyler og skriker, er opprørt og fortvilet. Da styrter ofte begge foreldre til og gir barnet så mye trøst og oppmerksomhet som de makter.

Men nå viser det seg at dette kanskje ikke er så lurt. Det kan nemlig gjøre at barnet blir dårligere til å bearbeide negative følelser, ifølge tidsskriftet Child Development.

Forskerne fra University of Illinois og University of Michigan mener det beste er at en forelder trøster barnet, mens den andre forholder seg nøytral i bakgrunnen.

På den måten vil barnet forstå at det er ulike måter å reagere på en situasjon på. Slik vil barnet utvikle mer avansert tenking omkring hvordan man forstår følelser, ifølge forskerne.

Les også: Slik roer du et skrikende barn

- Hvis barnet skriker fordi det vil ha godteri, er det bare å bite tennene sammen og overse det. Men har det slått seg eller er i en eller annen konflikt, bør en av foreldrene gå bort og holde ungen inntil det roer seg.


Bruk magefølelsen
Barnelege Anne Lindboe ved Ullevål universitetssykehus mener at foreldre først og fremst skal stole på magefølelsen sin og ikke ha så mange "regler" og være så pedagogiske. Men hun er likevel enig i at det er best at en forelder trøster.

- Det kan fort bli litt overveldende med to som trøster. Hvis barnet er sint, kan det virke ganske irriterende når to personer står over og snakker i munnen på hverandre, sier hun, og legger til at det er viktig å følge instinktene sine og se på hvorfor barnet skriker.

- Hvis barnet skriker fordi det vil ha godteri, er det bare å bite tennene sammen og overse det. Men har det slått seg eller er i en eller annen konflikt, bør en av foreldrene gå bort og holde ungen inntil det roer seg. Vent med praten til gråtingen og hylingen er over, oppfordrer hun.

Hun får støtte av professor og ekspert i barnepsykologi Willy-Tore Mørch ved Universitetet i Tromsø, som mener det kan være litt voldsomt hvis begge foreldre styrter til. Han kjenner ikke til den amerikanske studien.

- Men studien er publisert i et velrenommert tidsskrift og det kan godt hende at de har funnet noe som er verd å merke seg. Men jeg vil ikke bruke denne undersøkelsen til å gi forelde råd om hvordan de skal tørste barnet. Til det trengs det mer kunnskap, sier han til DinSide Helse.

Her er feilene nybakte foreldre gjør:

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Observert under lek
Studieresultatene er basert på intervjuer med 55 barn i fem-seksårsalderen. Målet var å finne ut hvor mye følelsesmessig selvforståelse barna hadde. I andre del av studien ble 49 barn fra tre til fem år observert under lek og samvær med andre barn, mens forskerne registrerte hva slags konflikter som oppstod.

Foreldrene måtte også svare på en rekke spørsmål om hvordan de normalt trøster barna. Svarene ble sammenliknet med observasjonene gjort på barna. Forskerne så at barna som i hovedsak fikk trøst av én forelder, viste høyere emosjonell forståelse. Barn som fikk felles trøst fra både mor og far, ble i for høy grad beskyttet mot vanskelige følelser.

Hyl og skrik om natten? Babymassasje kan være løsningen

Far bedre enn mor?
I noen tilfeller var utfallet bedre når det viste seg at far hadde trøstet og mor holdt seg i bakgrunnen. Det kan være fordi noen fedre stiller flere spørsmål om årsak og konsekvens til barnets ulykkelige situasjon, noe som kan bidra til at barnet får en mer helhetlig forståelse for følelsene sine, ifølge Mc.Elwain.

Barnepsykolog og forfatter Knut Halfdan Svendsen har imidlertid større tro på det motsatte.

- Mødre er som oftest flinkest til å roe barnet og deretter kartlegge problemet. Fedre er ofte mer detektivorienterte. Det er viktig å roe barnet før man ser på problemløsningen, sier han, og legger til at to ivrige foreldre med forskjellig "stil" kan forvirre barnet når det er ute av seg.

Han kjenner ikke til studien, men synes den virker både interessant og litt kunstig.

- Studien anbefaler at en forelder skal stå nøytral i bakgrunnen. Det er viktig at den som trøster føler at han eller hun får støtte av den andre, sier han.

Les også: Mor tar som oftest barnet om natten

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer