Ikke gå i plakkfellene

Her er de fem verste.

PLAKK KAN GI ALVORLIGE SKADER PÅ TENNENE: - Tannsten er forkalket plakk. Når det først danner seg tannsten, trenger du tannlegens hjelp, den lar seg ikke fjerne med tannpuss.Tannsten som ligger nederst på tennene inntil tannkjøttet kan også bidra til gingivitt, en betennelse, eller tannkjøttsykdommer. Foto: Science Photo Library
PLAKK KAN GI ALVORLIGE SKADER PÅ TENNENE: - Tannsten er forkalket plakk. Når det først danner seg tannsten, trenger du tannlegens hjelp, den lar seg ikke fjerne med tannpuss.Tannsten som ligger nederst på tennene inntil tannkjøttet kan også bidra til gingivitt, en betennelse, eller tannkjøttsykdommer. Foto: Science Photo LibraryVis mer

Plakk. Helt siden barndommen har vi blitt opplært til å kjempe imot denne fryktede tannfienden. Regelmessig tannpuss og bruk av tanntråd er sikre metoder for god tannhygiene, men hva annet kan man gjøre - eller å unngå å gjøre - for å holde plakken unna det kritthvite smilet?

- Det er vanskelig å holde tennene fri for plakk, men nøkkelen er å gjøre godt tannstell til en vane, sier Richard Price, en talsmann for American Dental Association.

- Gode vaner skaper friske tenner, for de fleste, så enkelt er det, forteller Price til nettstedet WebMD.

Hvo ofte skifter du tannbørste?

Hva er tannplakk?

Dental plakk er en klebrig mikstur av bakterier og sekreter som bakteriene produserer. Dette utvikler seg til å bli tredimensjonale samfunn av mikroorganismer som idag oftest kalles for biofilm. Bakteriene lever i denne filmen på tennene.

I begynnelsen er det slimete laget ganske skjørt, og kan lett fjernes med en vanlig tannpuss.

- Tenk på algefilmen på innsiden av et akvarium. Det er lett å tørke av med en klut med jevne mellomrom, sier Price.

Men hvis du er sløv vil den dentale plakken frigjøre syrer som ødelegger tannemaljen, og regelmessig syreangrep på emaljen kan forårsake hull i tennene.

Ta testen: Tar du godt vare på tennene dine?

Tannsten

Hvis plakken får være i fred vil den også gradvis hardne til og danne tannsten på tennene dine.

- Tannsten er forkalket plakk, forteller Price.

- Når det først danner seg tannsten, trenger du tannlegens hjelp, den lar seg ikke fjerne med tannpuss.

Tannsten som ligger nederst på tennene inntil tannkjøttet kan også bidra til gingivitt, en betennelse, eller tannkjøttsykdommer.

Fremgangsmåten for å unngå plakk er allmenn kjent. Du har antageligvis hørt de fleste rådene fra før du mistet melketennene dine. Men dårlige vaner har en tendens til å snike seg inn i livene våre. Forsikre deg mot oppbygging av plakk ved å unngå disse fem dårlige uvanene:

Hull som barn, hull som voksen

Plakktabbe nr.1: Ikke pusse tennene regelmessig

Det er mulig at ingen andre vil merke at du ikke pusser tennene to ganger om dagen, hver dag. Men tennene dine kommer garantert til å merke det.

- Plakk er litt sånn som vepsene er om sommeren, sier Price.

- Det er greit nok at en og annen flyr rundt i hagen din, men hvis du lar dem bygge et bol under mønet, har du et problem.

Puss tennene varsomt to ganger hver dag med fluortannkrem. Teknikken er ikke så viktig, bare du sørger for at du pusser alle overflatene på tennene dine.

Dette bør du vite om hull i tennene

Plakktabbe nr.2: Å ikke bruke tanntråd hver dag

Dersom du bare pusser, kommer du ikke til alle kriker og kroker mellom tennene, men det gjør plakken. En rask runde med tanntråden fjerner ulumskhetene før de kan gjøre skade.

- Bruk av tanntråd renser også bort plakken langs tannkjøttet, enda et område der tannbørsten ikke kommer til, sier Price.

Hvis plakken ikke tas ved hornene kan den lede til periodontitt, en alvorlig form for tannkjøttbetennelse.

Hvis du ikke kan utstå tanntråd kan du vurdere å se deg om etter alternativer. Noen foretrekker tannpirkere eller interdentalbørster til å rengjøre de vanskelig områdene, de er tilgjengelig i på butikker og apoteker. Spør tannlegen din om råd hvis du er i tvil.

Dyre tannbørster gir ikke renere tenner

Plakktabbe nr. 3: Å ikke gå til tannlegen

Selv om du er flink til å bruke tanntråd og å pusse tennene dine hver dag, klarer du ikke fjerne all plakken. Etter hvert vil det bygge seg opp noe tannsten som må fjernes på tannlegekontoret. Likevel viser undersøkelser at det for en av tre er over ett år siden vi besøkte tannlegen sist.

- Ikke engang tannleger liker å gå til tannlegen, spøker Price.
Men studier viser at mennesker som hopper over tannlegebesøkene sine får flere hull og løper en større risiko for å miste tennene sine.

Du bør rense tennene dine hos en profesjonell minst en gang per år. Mange vil også tjene på å gå enda oftere.

- De fleste tannleger anbefaler to besøk i året, i følge Price.

Pusser du tennene feil?

Plakktabbe nr. 4: Å unngå de naturlige tannbørstene

Lenge før tannbørster og fluortannkrem eksisterte, spilte noen typer mat en rolle når det gjaldt å holde tennene fri for plakk.

- Å spise knasende grønnsaker eller frukt med skall kan slite av plakk, sier Price.

Gulrøtter, epler, agurker og mange andre rå frukter og grønnsaker er tannvennlige til tross for sukkeret de inneholder.

I tillegg vil et høyt inntak av frukt, grønsaker og matvarer som er lite prosessert beskytte deg mot overvekt, hjertesykdom og kreft.

Uvanene som skader tennene dine

Plakktabbe nr. 5: Gi etter for søtsuget

Bakterier elsker enkle karbohydrater som sukker. Når man spiser godterier og drikker brus fester det seg sukker til tennene dine, og bakteriene får noe å kose seg med. Mens bakteriene lager biofilm av plakk, omskaper de sukker til syre, og denne syren etser på tennene.

- Alt sukkerholdig godteri og det meste av junk food bidrar til dannelsen av plakk, advarer Price.

- Mat og drikke med høyt sukkerinnhold, og som også er mykt og klissete, er spesielt problematisk. Sukkerbrus er muligens noe av det verste du kan utsette tennene dine for, forteller han.

Slik får du null hull

Noen kan også ha nytte av å legge til munnskylling i sin daglige tannpleierutine. Flere munnskyllevæsker med fluor har vist seg å motvirke plakk og tannforfall. Men det er viktig å huske at slike væsker ikke kan erstatte tannpuss og tanntråd.

- Ingen kan holde tennene sine plakkfrie 24 timer i døgnet, det er rett og slett umulig, sier Price.

Men gode vaner i et livslangt løp vil hjelpe å bekjempe plakk og redde ditt flotte smil.