Ikke gå i fella til svindlerne

Styr unna mistenkelige kortautomater neste gang du fyller bensin.

<b>PASS PÅ HER:</b> På denne selvbetjente bensinstasjonen er det montert skimming-utstyr på betalingsterminalen. Selve kortleseren stikker lengre ut enn panelet.  Foto: POLITIET
PASS PÅ HER: På denne selvbetjente bensinstasjonen er det montert skimming-utstyr på betalingsterminalen. Selve kortleseren stikker lengre ut enn panelet. Foto: POLITIET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I det siste har det vært en økning i svindel på ubetjente bensinpumper. Kriminelle monterer såkalt skimmingutstyr på betalingsterminalen, og derfra er veien kort til pengene på kontoen din.

– Vi har fått melding om at kort har blitt skimmet på rundt 50 steder i løpet av høsten og vinteren så langt. Tallet omfatter både minibanker og ubetjente bensinstasjoner over hele Sør-Norge, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i FNO til DinSide.

Styr unna hvis du blir mistenksom neste gang du skal fylle bensin eller ta ut penger i minibanken.

Dette er skimming

Skimming foregår tradisjonelt ved at kriminelle installerer en kortleser som kopierer informasjon fra magnetstripen på bank- eller kredittkortet ditt. Svindlerne monterer utstyret i eksempelvis minibanker og betalingsautomater på bensinstasjoner. I tillegg til kortleseren monteres gjerne også et kamera over tastaturet i minibanken for å filme inntastingen av PIN-koden.

Når svindlerne har kopiert kortet ditt kan de dermed misbruke kortet – mens det tilsynelatende ligger trygt i din egen lommebok.

– Svindlerne må ha både koden og andre opplysninger fra selve kortet, for å kunne bruke informasjonen de stjeler fra deg. Det viktige er derfor å holde hånden over når du taster inn PIN-koden din, det vil gjøre det mye vanskeligere for dem å svindle deg, råder Neverdal.

Vær obs her også: Vi avslørte PIN-koden på 15 minutter

Godt skjult utstyr

Svindlernes utstyr kan være vanskelig å oppdage. Fatter du den minste mistanke, bør du la være å bruke den aktuelle minibanken eller bensinpumpen. Meld fra til banken og politiet ved mistanke om montert skimming-utstyr.

Slik kan skimming-utstyret i en minibank se ut:
Den finske twitreren Mikko H. Hypponen publiserte for ett par år siden en rekke bilder av skimmingutstyr som var plassert i en minibank. Utstyret var nærmest usynlig for de aller fleste - du skal være en ekspert på minibanker for å kunne oppdage at noe er galt.

Bildene kan du se under:

Det kan se ut som en vanlig minibank...
...men her skjuler det seg en liten hemmelighet.
Denne klistres på utsiden av kortuttaket.
Ikke lett å se at noen har gjort noe galt med dette kortuttaket.


Politiets råd for å redusere risikoen

Politiet påpeker at det er fullt mulig å minimere risikoen for å bli svindlet med betaling av kort. Ta nødvendige forholdsregler hver gang du bruker kortet.

Skimming-avdelingen ved Oslo politidistrikt gir følgende råd:

  • Velg en minibank som ligger åpent til og har god belysning.
  • Ta et raskt overblikk på minibanken før du setter inn kortet. Er det noe du stusser over eller ikke kjenner igjen – gå til neste minibank. Går kortet unormalt tregt inn eller du må bruke flere forsøk før minibanken aksepterer kortet – avbryt og bruk heller en annen minibank i nærheten. Unormale sår, skader eller sprekker kan være en indikator på at alt ikke er som det skal være.
  • Se deg bakover før du setter inn kortet – står det noen bak deg som du oppfatter som ubehagelig nær, så slipp dem foran deg i køen eller be vedkommende om å gå litt lengre tilbake. Når du først har satt inn kortet så tillatt ingen å distrahere deg – i så fall avbryt inntasting.
  • Still deg så nærme minibanken som mulig – skjul innslaget av PIN-koden. Slurv ikke med beskyttelse av PIN-kode ved noen form for varekjøp.
  • Oppgi aldri PIN-koden til noen.
  • Ikke snu deg eller forlat minibanken med pengene i hånden.
  • Følg med på kontoutdrag – både de som er postert og de du mener burde vært postert.

Politiet anbefaler dessuten at man iverksetter regionsperre på kortet, slik at man begrenser svindlernes mulighet til å tømme kontoen fra brukersteder i utlandet.

Les også: Slik kan nettbanken avsløre om du har blitt lurt