Ikke gå i dekoderfella

Mange satelittmottakere er låst til enten Canal Digital eller Viasat. Kjøp en dekoder som lar deg se kanaler fra begge, og få dobbelt så mange kanaler å velge mellom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Med egen parabol kan du sitte i godstolen og se TV- og radiostasjoner fra hele Europa.

I tillegg kan du kaste programbladet. Elektroniske programguider holder deg nemlig oppdatert om TV-programmene på de ulike kanalene.

Problemet for den ferske parabolkjøper er å orientere seg i et svært uoversiktlig marked.

Du må velge mellom et utall ulike parabolanlegg, der prisene i hovedsak varierer etter type satelittmottaker og parabolens størrelse.

I tillegg kommer valget av programpakke. I Norge står valget mellom Canal Digital og Viasat. Klikk her for å se de største forskjellene mellom dem.

Hvilken dekoder?

Det er fremdeles en del feller du kan gå i, men de var flere for noen år siden. Da måtte du i tillegg bestemme deg for om du skulle kjøpe en analog eller digital satelittdekoder. I dag er det kun digitale satelittmottakere som gjelder.

Erik Andersen informasjonssjef i EE-Bransjen.
Erik Andersen informasjonssjef i EE-Bransjen. Vis mer

- Mitt klare råd er at du kjøper en dekoder som gir deg mulighet til å motta signaler fra begge programleverandørene, sier Erik Andersen, informasjonssjef i bransjeforeningen Elektro- og ElektronikkBransjen.

Den største fellen er nemlig at du kan risikere å bli låst til en bestemt programleverandør.

- Har du bestemt deg for Viasats programpakke og er fornøyd med den, er selvsagt ingen skade skjedd. Problemene oppstår først når du vil bytte til Canal Digital, eller har lyst på begge programpakkene, sier Andersen.

Eksempel: Det kan virke fristende å kjøpe en såkalt "billig-dekoder". La oss si at du kjøper en Nordenparabol-pakke med leiedekoder fra Canal Digital hos Elkjøp. Prisen er 1 krone - pluss at du binder deg til å betale et fast månedlig beløp på 369,- per måned og leie av mottaker 69,- per måned, i to år.

Denne dekoderen er imidlertid låst til Canal Digitals programpakke. Dersom du får lyst til å se Viasats direktesendte boksekamper, får du altså ikke mulighet til det.

- Husk at det i praksis er programmene man kjøper, og ikke dekoderen. Det gjelder altså å velge riktig programleverandør fra begynnelsen, eller å skaffe seg en dekoder som kan ta imot sendinger fra begge operatørene, sier Andersen.

Lyd og bilde, ikke interaktivitet

image: Ikke gå i dekoderfella

Digitale dekodere gir deg mulighet til utnytte selskapenes interaktive tjenester.

Canal Digital har for eksempel sitt Kiosk-system, der du kan bestille filmer og selv velge når du vil se dem. Viasat har "Ticket", der du bestiller tilgang til boksekamper eller ulike konserter.

Selv om du har en dekoder som gir deg TV-sendinger fra begge operatørene, får du dessverre ikke full interaktivitet fra begge leverandørene. Viasat og Canal Digital bruker nemlig ulike operativsystemer i sine dekodere.

Viasats system heter "Open TV", mens Canal Digitals system heter "Media Highway". Kort fortalt er de like ukompatible som en Mac og en PC.

- Kjøper du en digital dekoder som kan motta signaler fra begge leverandørene, vil du alltid motta lyd og bilde. TV-programmene får du altså sett, men du får kun tilgang til den ene operatørens interaktive tjenester, sier Andersen.

- Grunnen er at Viasats og Canal Digitals interaktive løsninger krever en dekoder som takler deres eget operativsystem. Det betyr igjen at du må velge en dekoder som gir deg de interaktive tjenestene du foretrekker. Sett deg derfor inn i selskapenes tilbud på forhånd, eller be om hjelp av forhandleren, avslutter Erik Andersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!