Mannen som sovnet på en flyplass fikk ikke full dekning på forsikringen, da bagen hans ble stjålet. Foto: PANTHERMEDIA
Mannen som sovnet på en flyplass fikk ikke full dekning på forsikringen, da bagen hans ble stjålet. Foto: PANTHERMEDIA Vis mer

Ikke full erstatning for tyveri

Var i stor grad selvforskyldt, slår forsikringsbransjen fast.

Publisert
Sist oppdatert

Vanligvis dekker en reiseforsikring bagasje som du blir frastjålet på reisen. Men i noen tilfeller kan forsikringsopgjøret ditt bli kraftig redusert - dersom du selv har gjort det enklere for tyvene.

Opptrådte uaktsomt

Det er nettopp tyveri eller tap av reisegods nordmenn flest opplever på reise. I 2010 ble det meldt inn totalt 92.776 skader til forsikringsselskapene innen denne kategorien, viser tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNO). Dette utgjør 35 prosent av alle reiseskadene dette året.

Men ikke alle har rett til full erstatning selv om de har forsikring. Dette bekreftes gjennom en klagesak behandlet av Finansklagenemnda.

En nordmann som befant seg på en flyplass i India, ble frastjålet en bag som blant annet inneholdt en verdifull klokke. Da nordmannen sovnet, ble han liggende med ryggen til bagen, som dermed ble stjålet.

Ifølge forsikringsselskapet har han på denne måten utvist grov uaktsomhet, noe Finansklagenemnda er enig i. Dermed kan forsikringsselskapet med all rett avkorte erstatningen med hele 75 prosent.

Les også: Ikke legg disse i kofferten!

Redde for sykdom

Selv om det er tyveri av reisegods som topper statistikkene, er det sykdom nordmenn frykter mest når de legger ut på ferie.

En fersk spørreundersøkelse gjennomført av Norstat for Storebrand viser at frykten for sykdom er hovedårsaken til at nordmenn tegner reiseforsikring. Mens hele 45 prosent oppgir nettopp dette, oppgir bare én av ti tyveri som viktigste årsak til å tegne reiseforsikring.

Selv om tyveri av reisegods skjer oftest, utgjør erstatningene ved reisesyke langt større beløp. Totalt kostet reisesyke forsikringsselskapene 593,8 millioner i 2010, mens reisegods kostet dem i underkant av 300 millioner - cirka halvparten.

Også undertegnede kan bekrefte at det er smart med reiseforsikring ved sykdom. Da hjemreise fra forrige utenlandsferie måtte utsettes på grunn av sykdom, betalte forsikringsselskapet for nye billetter til reisefølget for den nette sum av 50.000 kroner!

Les også: Gode grunner til å tegne reiseforsikring

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer