Ikke forsikret på utdrikningslag

Ute på farlige leker i vennen eller veninnens utdrikningslag? Pass deg, for forsikringen gjelder kanskje ikke dersom uhellet skulle være ute.

De fleste av oss har vel hørt om vennegjengen som dro den gifteklare mannen med på utdrikningslag - putter ham i en fallskjerm og drar ham en tur etter bilen... Slike historier ender sjelden bra.

Nå ender heldigvis ikke alle utdrikningslag like tragisk, men det er nok ikke tvil om at det noen ganger går litt galt - og da kan det fort bli dyrt for den vordende bruden eller brudgommen.

Ingen erstatning

For: Fire av seks danske forsikringsselskaper som danske P3/Radioavisen har snakket med, sier at hvis de ikke på forhånd er informert om hvilke ting som skal skje på utdrikningslaget - ja, da er det ingen erstatning å hente etter et eventuelt uhell.

- Man må selv være aktiv og ringe inn og fortelle hva som skal skje. Det nytter ikke å ringe etterpå, når skaden er skjedd, sier avdelingssjef i Alka forsikring, Jytte Jensen, til P3.

Tillater forsikringsbransjen dette? Illustrasjon: Per Ervland
Tillater forsikringsbransjen dette? Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


Det betyr rett og slett at man må melde utdrikningslaget til forsikringsselskapet - slik at de på forhånd vet om man skal forsere en klatrevegg, kjøre gokart, fly eller gjøre noe annet som selskapene kunne finne på å kalle for "ekstremsport".

Normalt dekker ulykkesforsikringene nemlig ikke ekstremsporter som klatring, kampsport eller fallskjermhopping - men ringer man i forveien - kan man altså likevel få lov, uten at det koster mer.

Forbrukerrådet kritisk

Reglene gjelder også for den man holder utdrikningslaget for - og forsikringsselskapet skal vite om aktivitetene, selv om selve personen ikke selv er informert ennå.

- Den kommende ektefellen eller vennene må sørge for å fortelle oss det, sier salgsdirektør i Topdanmark, Ole Rasmussen til P3.

Forbrukerrådet i Danmark liker ikke selskapenes metoder, og kaller ordningen for usynlig.

- Kundene kan ikke bruke ordningen til noe, for jeg er sikker på at de fleste ikke har hørt om den. Det gjør hele området veldig forvirrende og ugjennomsiktig, sier jurist Anne Dehn Jeppesen til P3.

Likt i Norge

Også i Norge må man regne med lignende forsikringsreglene:

UTDRIKNINGSLAG

Er disse forsikringsreglene rimelige? (Avsluttet)
Nei(65%) 216
Ja(31%) 102
Vet ikke(5%) 15
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Reglene er ikke knyttet spesifikt opp mot utdrikninglag. Men i Forsikringsavtaleloven er det en del unntaksbestemmelser, blant annet i reiseforsikringen knyttet til ekstremsport. Det betyr at man må ha en nærmere avtale dersom man skal på en ekspedisjon, fly mikrofly, paraglider eller hangglider, sier informasjonssjef i Forsikringsnæringens Hovedorganisasjon (FNH), Stein Haakonsen.

Betyr det at man også i Norge bør sjekke med forsikringsselskapet om det man har funnet på til utdrikningslaget er greit?

- Ja, jeg vil absolutt anbefale at man sjekker på forhånd. Skjer det et uhell, og har man vært grovt uaktsom, vil erstatningen kunne bli avkortet, avslutter Haakonsen.

Hos forsikringsselskapene er det mulig å få hele listen over de sportene som er karakterisert som ekstremsport.

(Denne artikkelen er tidligere publisert på DinSide.)

Kilde, deler av artikkelen: Jyllands-Posten og DRs P3.