Ikke for godt til å være sant

Kulturdepartementet godkjenner nettauksjoner som frister med ekstremt lave priser.

<strong> Foto:</strong> Montasje av skjermbilder fra Mr123.com og En-krone.com
Foto: Montasje av skjermbilder fra Mr123.com og En-krone.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke skrev DinSide om et nytt auksjonsfenomen som har begynt å slå rot i Norge. Nettsider som Mr123.com og En-krone.com frister med ekstremt lave priser og inntil 99 prosent rabatt på utvalgte varer, hvis du er så heldig å legge inn budet ditt til rett tid.

Det som skiller disse nettsidene fra ordinære auksjoner, er at du bare kan øke budet med et visst antall øre av gangen. En budrunde er som regel bare avgrenset til ett eller to minutter, men hver gang det legges inn et nytt bud, trekkes tidtelleren tilbake til start, og nye minutter legges til. På den måten vet du aldri når en budrunde vil bli avsluttet.

Modellen har vært omdiskutert, ikke minst blant DinSides lesere, der flere personer har hevdet at slike nettauksjoner ikke kan kalles auksjoner, men lotteri. Lotteri- og stiftelsestilsynet har heller ikke vært sikre på hvordan de skal karakterisere slike spill, og bedt Kultur- og kirkedepartementet avgjøre. Nå er dommen klar.

Følg saken:


- Ikke et lotteri

I et brev fra til Lotteritilsynet konkluderer Kulturdepartementet at øresauksjoner ikke kan karakteriseres som lotteri.

- Konseptet omfattes ikke av lotterilovens definisjon av lotteri, skriver Kulturdepartementet.

Grunnen for avgjørelsen er at Departementet mener konseptet først og fremst avgjøres ut fra budgiverens reaksjonstid og vilje til å avgi nye bud. De beskriver dette som nødvendige ferdigheter som å vinne auksjoner, og skriver dermed følgende:

- Rene ferdighetskonsepter, som baserer seg på deltagernes evne til å foreta en handling, ikke er å anse som lotterier.

Videre skriver Departementet at gjetting i forhold til eventuelle andre bud kun er av underordnet betydning, slik at dette alene ikke utgjør en hel eller delvis tilfeldighet, som er forutsatt i lotteriloven.

Lotteritilsynet bekrefter for DinSide at avgjørelsen medfører at samtlige tilsvarende øresauksjoner ikke vil bli omfattet av den relativt restriksjonsbelagte Lotteriloven.

Uhøytidlig kalkulator: Vinn i lotto med DinSide

Ingen tilfeldigheter

DinSide har klart å komme i kontakt med Mr123.coms direktør Pasi Marjanen på Kypros, og han har aldri vært i tvil om at nettauksjonen han driver ikke er et lotteri.

- Siden den høystbydende alltid vinner, har ikke dette noe med tilfeldigheter å gjøre, og faller uten tvil ikke under lotterisjangeren, sier Marjanen til DinSide.

Han sier ingen av myndighetene i de landene nettstedet operer i, har konkludert med at auksjonsmodellen er et lotteri.

- Relevante myndigheter i forskjellige land har forskjellige oppfatning, men så langt har jeg til gode å se en eneste lov som gjør oss til noe annet enn en auksjon, sier Marjanen.

Følg saken:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer