Ikke dropp samboeravtalen

Svært mange par glemmer å sikre seg økonomisk når de flytter sammen.

En forelskelse vil i mange tilfeller ta slutt. Nettopp derfor er det viktig å lage en samboerkontrakt. Foto: Colourbox.com
En forelskelse vil i mange tilfeller ta slutt. Nettopp derfor er det viktig å lage en samboerkontrakt. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange par flytter sammen om høsten, men svært få av samboerparene velger å lage en samboeravtale.

– Fire av fem par har ikke skrevet samboeravtale viser DNBs undersøkelser, og mange er lykkelig uvitende om de økonomiske konsekvensene, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø til DinSide.

Han tror økonomi for mange er et emne som både er tabu og som man frykter vil kunne legge en demper på romantikken.

– Uten klare kjøreregler, er det akkurat det som ofte blir resultatet, påpeker han.

>> Derfor bør du kjøpe deg inn i boligen til samboeren

Skriv kontrakt

En enkel måte å sikre seg på for samboere, er å lage en samboerkontrakt. Uten en samboeravtale kan et samlivsbrudd, som svært mange vil oppleve, få uante økonomiske konsekvenser. Som samboere ses man på som to økonomiske individer.

Verdiene du tar med deg inn og verdiene du skaffer i samboerskapet, kan du ta med deg ut. I tillegg unngår du lettere krangel hvis dere er enige om forutsetningene ved et brudd, sier Dalsbø.

– Det kan være lurt å få råd fra en tredjepart når avtalen settes opp. Er det snakk om store verdier og mine, dine og våre barn kan det lønne seg å bruke en advokat. Andre kan ha nytte av gratis veiledning av en rådgiver i banken, sier Dalsbø.

Dette bør med i en samboeravtale

Ifølge DNB er det viktigste å få ned på papiret hvem som eier hva og å avklare hvordan fordelingen blir ved et brudd. Avtalen bør oppdateres en gang i året, og underskrives av begge parter.

Følgende punkter bør ifølge Dalsbø være med når man skriver en samboeravtale:

 • Eierandel for bolig og fritidseiendom, verdigjenstander og arv. Nye ting som anskaffes, verdiutvikling for eiendom, påkostning og så videre.
 • Hvem som er ansvarlig for hvor stor del av boliggjelden og annen gjeld.
 • Sparing og forsikringer: Hvem eier og hvem er ansvarlig for å opprettholde disse? Hvem er ansvarlig for utgifter og gjeld?
 • Kompensasjon om du er hjemmeværende eller jobber redusert. Husk at du blir liggende etter når det gjelder pensjonsopptjening.
 • Klare regler for fremgangsmåten ved et skifte. Skal en av partene bli boende i uskiftet bo? Hvordan skal takst innhentes ved et salg?
 • Dessuten bør dere opprette en konto for felles utgifter som regninger, mat, interiør og så videre, i tillegg til personlige lommepengekontoer. Både felles og egne sparekontoer er dessuten smart.

  Les også: Samboere må sjekke dette punktet i selvangivelsen ekstra godt

  Husk testament og livsforsikring

  Ettersom samboere ikke har de samme rettighetene som de som velger å gifte seg, er det også smart å skrive testament.

  Samboere uten barn har nemlig ingen arverett. Dessuten er arveretten til samboere med barn også begrenset.

  Som ektefelle har du krav på en fjerdedel av arvens totale størrelse. Siden 2009 har samboende med felles barn en arverett på inntil 4G, som tilsvarer cirka 330.000 kroner, uansett den totale størrelsen på arven.

  I tillegg kan det være smart for samboende å ha livsforsikring, siden utbetalingen holdes utenfor et arveoppgjør.

  Her er det viktig å oppgi samboeren sin som begunstiget til forsikringsselskapet. Dette skjer ikke automatisk.