Ikke dropp melken

Barn som lider av laktoseintoleranse bør ikke kutte ut alle meieriprodukter. Melk og ost er de viktigste kildene til kalsium og D-vitamin, ifølge ekspertene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Laktoseintoleranse er en form for overømfintlighet hvor barnet reagerer på melkesukkeret i melken, og får symptomer som mageknip og diaré. I Vest-Europa lider mellom tre og åtte prosent av befolkningen av laktoseintoleranse, men tallet i Norge ligger på mellom to til fem prosent.

I en ny rapport som ble publisert i dag på WebMD advarer amerikanske ernæringseksperter foreldre som fjerner alle melkeprodukter i kostholdet til barn som har laktoseintoleranse. Advarselen får medhold hos klinisk ernæringsfysiolog Marianne E. Mathiassen ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

- Mange vet ikke forskjellen på melkeallergi og laktoseintoleranse. Mens laktoseintoleranse skyldes mangel på et enzym, er kumelkallergi en immunologisk reaksjon. Ved laktoseintoleranse kan tarmen ikke fordøye melkesukkeret og resultatet er mageknip. Ved kumelkallergi er det immunforsvaret vårt som reagerer på proteinet i melken, sier hun til Mozon.

Dekker kalsiumbehovet
Hun er enig med de amerikanske forskerne som advarer mot å kutte ut alle meieriprodukter for barn som har fått påvist laktoseintoleranse.

- Selv for disse barna er det viktig å få i seg tre porsjoner med meieriprodukter daglig for å dekke kalsiumbehovet. Det er vanskelig å dekke kalsiuminntaket dersom meieriprodukter utelates helt fra kosten. Graden av intoleranse varierer svært fra person til person, men vi anbefaler dem å spise gulost fordi lagringen gjør at laktosen forsvinner. To skiver gulost inneholder omtrent like mye kalsium som ett glass melk. I tillegg kan de drikke laktoseredusert melk og syrnede meieriprodukter som for eksempel yoghurt, sier hun.

Til tross for denne advarselen er stadig flere norske eksperter er kritiske til melkedrikking.

For kalver
Noen mener barna heller bør trene.

- Over mange år har vi blitt innpodet at melk er sunt. Myndighetenes kostholdsråd bør absolutt moderniseres. Kumelk passer jo fortsatt aller best for kalver. Barn og voksne som liker og tåler melk kan gjerne drikke noen glass om de ønsker det, men kumelk er slett ikke nødvendig for barnas helse, vekst og utvikling, sier overlege Bente Kvenshagen ved barneavdelingen på Sykehuset Østfold.

Kvenshagen får støtte av homeopat Anne Helene Brudevoll som jobber med barn og voksne som lider av laktoseintoleranse eller melkeallergi.

- Kalsium er ikke et næringsproblem for norske barn. Dersom du gir barnet ditt fem mandler hver dag dekkes behovet. Dessuten er soya, ris eller havremelk vel så gunstig som kumelk, sier Brudevoll ved Balderklinikken i Oslo.

Hun mener at barn som lider av laktoseintoleranse fint kan kutte ut melken.

- Biola er et godt alternativ til både Cultura og vanlig melk, den inneholder den gode bakteriefloraensom ofte er en mangel hos laktosepasienter, sier hun

Både barn og voksne drikker mer brus og mindre melk enn de bør.

 

Mozon.no,07.09.2006