Ikke dropp kaffen!

Den forebygger alzheimer.

De daglige kaffekoppene kan holde hjernen din frisk. Foto: colourbox.com
De daglige kaffekoppene kan holde hjernen din frisk. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes mange gode grunner til å drikke kaffe, og her får du enda en: Kaffe kan redusere risikoen for å utvikle Alzheimer senere i livet, konkluderer en ny, finsk studie.

Studien viste ifølge nettstedet EurekAlert! at middelaldrende mennesker som drikker kaffe har lavere risiko for å utvikle demens og Alzheimer senere i livet sammenlignet med de som drakk lite kaffe eller ikke drakk kaffe i det hele tatt.

Den laveste risikoen for å utvikle demens (65 prosent) fant man hos de moderate kaffedrikkerne (som drakk tre til fem kopper daglig). Selv når man korrigerte for andre faktorer ble resultatet stående.

Les også: Kaffe krymper puppene

Tedrikking var ikke spesielt vanlig, men ble heller ikke knyttet til demens.

Alzheimer utvikles tidlig

- Vi ville studere sammenhengen mellom kaffe- og tedrikking midtveis i livet og risikoen for demens senere i livet, da langtidseffektene koffein har på det sentrale nervesystemet fortsatt var ukjente, forklarer studieleder Miia Kivipelto, førsteamanuensis ved Universitet i Kupio og Karolinska Institutet.

- De patologiske prosessene som fører til Alzheimer kan nemlig tenkes å starte flere tiår før symptomene begynner å vise seg.

Kivipelto tror at resultatene fra studien kan ha stor betydning når det gjelder å forhindre eller forsinke demens.

- Funnene må bekreftes av andre studier, men resultatene åpner for at man ved hjelp av kostholdet kan senke risikoen for demens og Alzheimer. Det å i tillegg klare å identifisere mekanismene i hvordan kaffe beskytter mot demens, kan også være til stor hjelp i utviklingen av ulike behandlingsformer for disse sykdommene.

Les også: Kaffe hjelper på førsteinntrykket

Slik ble undersøkelsen gjennomført

Studien var et samarbeidsprosjekt mellom Universitet i Kupio, Karolinska Institutet i Stockholm og Det nasjonale folkehelseinstituttet i Helsinki. 1409 personer i alderen 65 til 79 år, som tidligere hadde deltatt i flere populasjonsstudier på 1980- og 1990-tallet, deltok. Av dem hadde 61 utviklet demens (hvorav 48 hadde fått Alzheimer).

Kaffedrikking ble sortert i tre kategorier: 0-2 kopper daglig (lav), 3-5 kopper daglig (moderat) og >5 kopper daglig (høy). Tedrikking ble delt inn i to grupper: de som ikke drakk te (0 kopper daglig) og de som drakk te (>1 kopper daglig).

Studien er publisert i The Journal of Alzheimer’s Disease.