Putt kortet direkte i chiphullet, ikke prøv å trekke det først, er rådet fra bankene. Foto: Elisabeth Dalseg
Putt kortet direkte i chiphullet, ikke prøv å trekke det først, er rådet fra bankene. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

- Ikke dra kortet

Nå fremskyndes chipløsningen etter svindelbølgen i sommer.

Publisert
Sist oppdatert

- Ikke dra magnetstripen i det hele tatt, sier Knut Kvalheim sikkerhetsansvarlig ved Bankenes Standardiseringskontor.

- Hvis du bruker chipen direkte, er du ikke utsatt for skimming.

Kvalheim sier også at den del forbrukere drar magnetstripen først av gammel vane - selv om de har chip på kortet.

- Da kan kort fortsatt skimmes.

Det store antallet kortsvindelsaker som har forekommet den siste tiden, har satt fart i finansbransjen, som taper penger når kundene blir utsatt for kortmisbruk.

Millioner er tapt

- Politiet etterforsker disse sakene og vil etter hvert få oversikten. Det er trolig flere millioner kroner som har blitt tapt totalt, sier Stine Neverdal, kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens hovedorganisasjon (FNH).

Hun understreker som Kvalheim at det er viktig å bruke chip der det er mulig.

Stine Neverdal er senior kommunikasjonsrådgiver i FNH. Foto: FNH
Stine Neverdal er senior kommunikasjonsrådgiver i FNH. Foto: FNH Vis mer


- Men det viktige for kundene er at de får dekket beløpet av banken hvis de har vært utsatt for skimming, understreker Neverdal.

Det er nemlig bankene som må dekke tapet dersom du ikke har opptrådt uaktsomt og for eksempel skrevet ned PIN-koden din. Derfor har bankene også stor interesse av å få på plass chipløsningen.

Neverdal forteller at det også er satt i verk flere tiltak for å kontrollere terminalene og avdekke den type skimming som har forekommet den siste tiden.

Slik unngikk de å bli svindlet

Teiper fortsatt

Men flere butikker DinSide har vært innom, teiper fortsatt over chipløsningen slik at kundene blir tvunget til å trekke kortet og dermed gi fra seg informasjonen som ligger i magnetstripen. Denne magnetstripen har vist seg lett å kopiere, noe som ikke er tilfellet med chipen. Det er til nå ikke kjent at noen har klart å kopiere informasjonen i chipen.

Derfor har de teipet

80 prosent dekning

- Rundt 80 prosent av terminalene i butikkene har nå innført chipløsningen, og for de gjenværende vil det aller meste bli innført nå i høst. Vi jobber gjennom vår felles operatør, BSK, når det gjelder disse spørsmålene, og de har stor fokus på dette, sier Neverdal i FNH.

Likevel henger noen etter når det gjelder bruk av chip. Det er blant annet bensinstasjonene som henger etter.

- De har en litt større jobb å gjøre, så de er ikke helt ferdig, sier Kvalheim.

Bankene øker tempoet

Det er imidlertid ikke bare butikkene som henger etter. Ikke alle bankkunder har chipkort per i dag.

- Alle kort som nå skiftes ut, erstattes med chipkort. Kunder som trenger nytt kort, eller som ønsker nytt kort, får altså chipkort. Vi har økt utskiftingstakten til chip betydelig, men av produksjonsmessige og distribusjonsmessige årsaker klarer vi ikke erstatte alle eksisterende magnatstripekort med chipkort over natten.

Også Postbanken melder om at de har økt utskiftingstakten på sine kort.

- Først i sommer har denne typen kortsvindel eksplodert i Norge, og vi skal forsere våre utsendelser. Dette er et felles løft for alle. Hvis alle gjør en innsats her, så kommer vi fortere i mål, sier Kristin Paus i Postbanken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer