- Ikke byen, landet for lite

At Portland, Bremen, Göteborg og Edinburgh klarer seg godt med private kinoer, betyr ikke at Oslo vil gjøre det. Landet er for lite, sier kinodirektør Ingeborg Moræus Hansen.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Norge er en steinrøys som ligger nesten på Nordpolen. Det vi kan her er sport og sauedrift, sier Oslos kinodirektør. - Selv i Göteborg har de en mye mer fundamental urbankultur. Det er mye større oppslutning om film som kulturutrykk. Uten at Oslo kinematografer går i spissen for å få vist kvalitetsfilm, vil ikke importørene ta sjansen på å ta den inn i Norge i det hele tatt. Da blir den heller ikke vist i Bergen eller Trondheim.

- Men kinoprogrammet i Oslo skiller seg lite fra de andre byene i vår oversikt. Gjør i det hele tatt Oslo kinematografer noe dere taper penger på?

- Ja, vi kjører for eksempel formiddagsforestillinger som vi taper penger på. Det hender også vi viser kalitetsfilm på Gimle om formiddagen. Men vi tar det igjen på de filmene som går bra.

- Dette vil ikke private eiere gjøre. Vi kommer ikke til å få et privakapitalistisk mangfold, vi får et privatkapitalistisk monopol. Og om man vil klage, vet man knapt hvem eieren er. Man får ikke lenger en kommunal kinodirektør man kan filleriste i pressen. Eierne vil sitte i London, Stockholm eller Los Angeles, og man kjenner ikke navnet på vedkommende.

- Norge er snart en del av USA. Vi spiser ameriansk fastfood, kler oss i amerikanske klær og snakker amerikansk. Kinoen vil renne over av Tom Cruise og amerikanske filmer.

Jeg tror på mangfoldet, men jeg er snart den eneste som gjør det. Jeg vil ønske private eiere velkommen i Oslo Kinematografer, men jeg synes ikke de skal eie over 49 prosent.

- Det virker jo uunngåelig at private eiere snart har flertallet i bedriften. Hva gjør du selv når det skjer?

- Det spørs om de nye eierne synes min kompetanse er noe å sette på lønningslisten. Jeg sitter ikke her for å sette opp Tom Cruise på alle lerreter, det klarer de utmerket selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer