Ikke bruk produsentens reklamebilder i Finn.no-annonser

«Illustrasjonsbilder» kan ende opp med masse problemer for både kjøper og selger.

<b>GJØR DET SELV: </B>Ta dine egne bilder til Finn.no-annonsen din, så får kjøperen se hva hun faktisk betaler for. Har du ikke et eget kamera, bruker du bare mobilen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
GJØR DET SELV: Ta dine egne bilder til Finn.no-annonsen din, så får kjøperen se hva hun faktisk betaler for. Har du ikke et eget kamera, bruker du bare mobilen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

I fjor vinter kjøpte en kar fra Asker et brukt Sonos-stereoanlegg på Finn.no. Det bestod av hele fire forsterkere, seks høyttalere, to fjernkontroller og én harddisk, og kosta 12.900 kroner.

Bildene viste fine produkter som kjøperen derfor antok å være verdt prisen. Men da pakka kom i posten, viste sannheten seg å være en helt annet:

Høyttalerne var ikke samme modell kjøperen hadde sett på bildene, hadde hull i seg og luktet røyk. De andre delene var også langt fra så fine som bildene viste, og en av forsterkene ville ikke engang virke.

Da kjøper klagde kunne selgeren fortelle at bildene i annonsen bare var ment som «illustrasjonsbilder». Altså bilder av flunka nye produkter, tatt av produsenten selv.

Å bruke slike bilder i Finn-annonser er en dårlig idé.

LES OGSÅ: Har du ting du vil bli kvitt? Tips til å lage en god Finn-annonse!

Liker du reklamebilder i Finn-annonser? (Avsluttet)
Nei(90%) 2286
Bruker aldri Finn(5%) 138
Ja(5%) 116
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Får pengene tilbake

Selgeren mente det måtte være åpenbart at bildene ikke viste de faktiske varene han solgte. Og han nektet derfor å gi pengene tilbake, slik kjøperen krevde.

Krangelen havnet hos Forbrukertvistutvalget (FTU), som også kan behandle kjøp mellom private parter, med bindende vedtak.

«Når innklagde valgte illustrasjonsbilder av et helt nytt anlegg i salgsannonsen, burde han uoppfordret informert om den betydelige bruksslitasjen» skriver FTU i sitt vedtak.

Det gjorde aldri selgeren, og det foreligger dermed en «vesentlig mangel» etter kjøpslovens paragraf 17. Fordi kjøperen ikke fikk det han hadde grunn til å tro at han fikk, må selgeren gi pengene tilbake når kjøperen sender varen i retur.

LES OGSÅ: Her er dine rettigheter ved privat bruktsalg

FEIL OG RIKTIG: Annonsen til venstre har neppe bilder tatt av selgeren selv, mens det har åpenbart  annonsen til høyre. Det ser kanskje ikke like pent ut, men gjør at alt går riktig for seg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FEIL OG RIKTIG: Annonsen til venstre har neppe bilder tatt av selgeren selv, mens det har åpenbart annonsen til høyre. Det ser kanskje ikke like pent ut, men gjør at alt går riktig for seg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Ta egne bilder

Hadde selgeren i vårt eksempel tatt sine egne bilder, kunne kjøperen sett hva slags modeller i hva slags stand det var snakk om. Og selgeren kunne unngått alt styret han senere måtte gjennom.

Ta derfor alltid dine egne bilder til Finn.no-annonser. Og sørg for å gjøre dem gode: Gode bilder i annonsene var Finns forretningsutvikler Ådne Skjelstad sitt aller første punkt da han tipset oss om hvordan man gjør suksess med bruktsalget sitt.

Men pass på: Vi har faktisk hørt om folk som tar for gode bilder, som gjør at kjøperen tror det er snakk om reklamebilder. Og som sagt: Reklamebilder er det ingen som tjener på.

LES OGSÅ: Slik tar du de beste bildene for Finn.no-annonsen