Ikke bli leieboer hos samboeren din

– Kvinner blir gjerne sittende igjen med pynteputer og matchende gardiner, advarer forbrukerøkonom.

Flytt gjerne inn hos kjæresten. Men sørg for at du også får din del av verdistigningen for deres felles hjem.  Foto: Colourbox
Flytt gjerne inn hos kjæresten. Men sørg for at du også får din del av verdistigningen for deres felles hjem. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdistigningen på boliger har vært formidabel de siste 20 årene. Kvadratmeterprisen doblet seg fra 1992 til 2002, og doblet seg så på ny igjen fra 2002 til 2012.

LES OGSÅ:

Men verdistigningen på bolig er det slett ikke alle som får med seg, og det er flest kvinner som går i denne økonomiske fellen.

Mannen eier boligen

En ny undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB viser at av gifte og samboende par er det 23 prosent av mennene som oppgir at de eier boligen paret bor i, mens kun 8 prosent av kvinnene sier at det er de som eier boligen. Gifte par eier dessuten boligen sammen i større grad enn samboere. 78 prosent av de som er gift eier boligen i fellesskap, mot kun 53 prosent av de som er samboere.

– Bolig er nok for mange den største formuen vi besitter. Det gjelder derfor å ha ting på stell når man flytter sammen. I følge tall fra SSB gifter vi kvinner oss gjerne med menn som er tre til fire år eldre enn oss. Siden mannen er eldre og gjerne tjener mer har de ofte kjøpt seg en bolig når de finner sin yngre utkårede. Men, ikke flytt inn til mannen uten å kjøpe deg inn, da kan du ende opp med å sitte igjen med ingenting, advarer Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Les også: Dette bør nygifte og samboere sjekke i selvangivelsen

Og kvinner styrer husholdningen

Advarer mot økonomisk felle: Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, forteller at det er kvinner som i størst grad flytter inn uten å kjøpe seg inn.  Foto: DNB
Advarer mot økonomisk felle: Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, forteller at det er kvinner som i størst grad flytter inn uten å kjøpe seg inn. Foto: DNB Vis mer

Ved et brudd vil kun den parten som eier boligen sitte igjen med verdistigningen på boligen. Derfor er det viktig at man kjøper seg inn i boligen og tinglyser sin eierandel når man blir samboer med en som allerede eier.

– Mens mannen betaler ned på boliglånet kjøper gjerne kvinnen inn maten og sørger for at boligen ser fin ut. Ved et brudd kan mannen da sitte igjen med en verdistigning på boligen, mens kvinnen vil sitte igjen med et par pynteputer og matchende gardiner, uttaler Sandmæl.

Rådet til kvinner, og menn naturligvis, er klart: Kjøp deg inn i boligen og tinglys din eierandel.

Les også: Kontoen som gir deg kontroll på økonomien

Ulik egenkapital

En vanlig problemstilling når to personer flytter sammen, er at man ikke har like mye egenkapital. Det ryddigste er om man har lik eierandel og betaler ned likt på lånet. Men det er flere måter å gjøre det på dersom man har ulikt utgangspunkt.

Forbrukerøkonomen skisserer følgende alternativer:

  • Det ene er at dere eier ulik andel i boligen, men da bør eierandelen være lik gjeldsandelen. Noen gjør tabben med å betale halvparten av lånet selv om de bare har tinglyst eierandel basert på den opprinnelige egenkapitalen.
  • En bedre løsning er å ha et privat lån mellom partene, gjerne med pant i boligen. Dette må formalisere i en låneavtale, samt skrives inn i en samboerkontrakt. Du kan enten nedbetale partneren med renter løpende eller det kan etterbetales ved et salg eller ved ett brudd. Fastsett beløp og renter i forkant.

Sandmæl påpeker at det i tillegg til en samboerkontrakt er det viktig å skrive et testament. For samboerkontrakten gjelder kun i levende live, mens det ved død kun er testament som gjelder. Det er kun samboere som har, eller venter, felles barn som har arverett etter loven.

Les også: Samboere sikrer ikke økonomien godt nok