Ikke bli en pensjonstaper

Du får mer å rutte med hvis AFP inngår i tariffavtalen din.

Vet du egentlig hvilke ordninger du har gjennom jobben? Pensjonen din kan blir over en million kroner lavere om du ikke har AFP.  Foto: Per Ervland/Colourbox
Vet du egentlig hvilke ordninger du har gjennom jobben? Pensjonen din kan blir over en million kroner lavere om du ikke har AFP. Foto: Per Ervland/Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtalefestet pensjon (AFP) er en tilleggspensjon som kommer oppå folketrygden og tjenestepensjonen.

Det skilles mellom AFP for privat og offentlig sektor. I offentlig sektor har alle rett til å gå av med AFP. I privat sektor er det bare om lag 50 prosent som jobber i en bedrift med AFP-avtale. Likevel må alle ta sin del av regninga.

Les mer om AFP i privat sektor her
Les mer om AFP i offentlig sektor her

Sjekk vår spareguide

Et spleiselag

AFP er et spleiselag. Mellom arbeidsgiver, staten og fagforeningene. Arbeidsgiver betaler 2/3 mens staten betaler 1/3. I offentlig sektor tar dermed staten (skattebetalerne) ansvaret for hele spleiselaget, da stat eller kommune også opptrer som arbeidsgiver. For å få AFP må visse krav være oppfylt. Du må eksempelvis være omfattet av ordningen i minimum syv av de ni siste årene før du fyller 62 år (for de eldste årskullene gjelder imidlertid mindre strenge ansiennitetskrav).

Med dagens system er altså halvparten av skattebetalerne i privat næringsliv med å spleise på et gode de aldri vil nyte godt av. Avhengig av hvor mye du tjener, kan AFP i privat sektor fort være verdt 50.000-80.000 kroner hvert år så lenge du lever. Det kan dermed skille godt over en million kroner i pensjonen for en som har AFP, og en som ikke har det.

I offentlig sektor er AFP fremdeles en førtidspensjon mellom 62 og 67, som forutsetter at du slutter i jobben eller reduserer stillingsstørrelsen. Jobber du for fullt til du er 67, ser du ikke snurten av AFP-pengene.

Den store fellen

– Reglene er brutale, og det går ikke an å få litt AFP. Enten fyller man vilkårene for AFP, ellers så gjør man det ikke. Bytter du til en jobb som omfattes av AFP-ordningen i privat sektor når du er 55 år og én dag (og ikke har vært omfattet av AFP i privat sektor hos tidligere arbeidsgiver), vil du ikke få AFP-utbetaling i det hele tatt, sier Alexandra Plahte jurist og uavhengig pensjonsrådgiver i konsulentselskapet Steenberg & Plahte til DinSide.

Les også: Samme lønn, ulik pensjon

Ment for «sliterne»

Storebrands pensjonsekspert mener at dagens AFP-ordning har gått ut på dato.  Foto: Storebrand
Storebrands pensjonsekspert mener at dagens AFP-ordning har gått ut på dato. Foto: Storebrand Vis mer


AFP-ordningen trådte i kraft på slutten av 80-tallet, og var den gang designet for å gi de såkalte «sliterne» i arbeidslivet en verdig avgang når de ikke klarte å stå i jobb helt frem til pensjonsalder.

– Dette var arbeidsfolk som hadde jobbet fra tenårene, og bygget både skip og oljeplattformer. Dette var et flott sosialpolitisk tiltak, og det var en stor dag da ordningen trådte i kraft, sier Knut Dyre Haug, pensjonsøkonom i Storebrand til DinSide.

Les også: Slett ikke alle som kan gå av ved 62-års alder

AFP har gått ut på dato

Siden har AFP-ordningen endret seg mye. Plutselig ble alle offentlig ansatte definert som slitere. Det var aldri meningen at AFP skulle være tilgjengelig for alle, men det er det altså i offentlig sektor i dag.

– AFP-ordningen slik den er i dag, har gått ut på dato. AFP må integreres som en del av de øvrige pensjonsordningene, uttaler Dyre Haug.

Er du i 30-årene?

For oss som er i 30-årene, er det liten grunn til å tro at dagens ordninger fremdeles står ved lag den dagen vi skal gå av med pensjon. For oss er det viktigste å sørge for at vi velger en arbeidsgiver som tilbyr god pensjon, samtidig som at vi setter i gang med målrettet pensjonssparing i ung alder.

Slik får du 1,6 millioner ekstra: Gå rett fra BSU til pensjonssparing