<b>Feil adresse: </B> Det ser ut som Ebay, men det er feil adresse. Det står heller ingenting som tyder på at de vet hvem du er og hva du har handlet på Ebay.
Feil adresse: Det ser ut som Ebay, men det er feil adresse. Det står heller ingenting som tyder på at de vet hvem du er og hva du har handlet på Ebay.Vis mer

Ikke bit på denne!

En litt snedigere Ebay-svindel med forgrening til Norge figurerer idag på e-post.

Som DinSide tidligere har skrevet, vil nettsteder sende deg en e-post om betalingen svikter. Men også svindlere sender deg e-post hvor de gir seg ut for å komme fra nettbutikker. - Noe gikk galt med betalingen din, sier de. Du må gå inn på denne siden og legge inn betalingsdata på nytt.

Nøyaktig kopi

Det er mange som handler på Ebay, og mange som mottar denne e-posten har kanskje gjort det igår eller idag, og finner det ikke overraskende med en tilbakemelding. Men denne er altså svindel. Den tar deg først til en side hos vossfotoklubb.com hvorfra du automatisk sendes videre til gosmartdrivingschool.co.uk. Her ligger det flere sider som er nøyaktige kopier av tilsvarende sider der den virkelig Ebay ber om betalingsdata.

Kopien er så avansert at siden også velger riktig språk, den har norsk tekst for norske "kunder".

Fyller du ut kortdata her, vil svindlerne sette igang og handle for dine penger. De vil ikke nødvendigvis få tilsendt noen varer, i stedet kan de være registrerte selgere hos f.eks. Ebay og kjøpe varer av seg selv med ditt kort.

Slik gjennomskuer du dem

Men for deg som leste vår tre punkts svindelguide, er det lett å gjennomskue svindelforsøket. Når du holder musepekeren over lenkene i mailen, går flere av dem til vossfotoklubb.com. Dette er i seg selv et sikkert tegn på svindel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et svært, svært viktig vilkår for at slike mailer skal være ekte, er at de sender deg opplysninger bare du og Ebay kan kjenne til. Det er en minste forutsetning for at en slik mail er ekte at de gjengir hva du heter og hva du har forsøkt å kjøpe. I denne mailen står ingen av delene.

Det tredje svindelsymptomet vi listet opp i den nevnte artikkel er språkfeil og at sider ser amatørmessige ut. Dette er ikke tilfelle her. Sidene ser akkurat like proffe ut som originalen. Morsomt nok er til og med den originale advarselen mot tyveri av betalingsdata tatt med. Den sier at adressen må starte med https://www.ebay.com. Ikke gosmartdrivingschool.co.uk.

Tre symptomer på svindel

- Blitt advart

Leder i Voss Fotoklubb Mike Waring er klar over at hans nettsted brukes til phishing. Han har når vi ringer bedt internettleverandøren sin om hjelp. Han har adgang til sidene selv, med brukernavn og passord, men vet ikke om det er denne veien svindlerne har benyttet for å kunne legge ut et en ny nettside med et omdirigeringsprogram på nettstedet til fotoklubben. - Vi regner med at dette blir fikset i løpet av kort tid, sier Waring.

Men svindlerne gir seg ikke nødvendigvis med dette. De kan finne nye nettsteder å legge ut sine falske Ebay-sider på.

Advarer mot seg selv:  Svindlerne har tatt med Ebays originaladvarsel mot å fylle inn kopier av skjemaet som ligger på andre domener enn Ebays eget.
Advarer mot seg selv: Svindlerne har tatt med Ebays originaladvarsel mot å fylle inn kopier av skjemaet som ligger på andre domener enn Ebays eget. Vis mer