Ikke betal moms to ganger

Interessen for grensehandel vil ingen ende ta i sommer. I det siste har vi fått en rekke spørsmål fra leserne om de praktiske sidene ved å handle varer i utlandet. Her er svarene på de hyppigst stilte spørsmålene.

Publisert
Sist oppdatert
Ikke betal moms to ganger

Spørsmål: Hvorfor må jeg betale merverdiavgift ved innførsel når varen er tollfri?

Svar: Det er vanlig og fullt forståelig at folk ikke ser forskjellen mellom toll og merverdiavgift ved innførsel. Poenget er at dette er to helt forskjellige avgifter, hjemlet i hvert sitt lovverk.

Merverdiavgiften, på 24 prosent i Norge, betales av forbrukeren, og beregnes underveis i hele produksjonsprosessen frem til forbrukeren. Beregningene gjøres for nesten alle varer og tjenester, og uansett om de kommer fra inn- eller utland.

Toll er en avgift som utløses rett og slett fordi en vare blir importert. Fra 1. juli i år, er det bare toll på mat og enkelte tekstilvarer ved innførsel til Norge. Her er vår tidligere artikkel om tollfrie varer fra 1. juli.

Spørsmål: Kan en kreve "alle" varer en kjøper i utlandet uten mva, eller gjelder dette kun enkeltvarer som koster over 5.000?

Svar: Du skal ikke betale utenlandsk moms på varer du innfører fra utlandet og inn til Norge - uansett hvor mye varen koster. Merk deg imidlertid at det kan hende at du må betale den først, for å få den refundert senere - avhengig av måten du innfører varen inn til Norge - se svarene på spørsmålet nedenfor.

Reisende kan ta med seg varer til en samlet verdi på 5.000 kroner toll- og avgiftsfritt, ved opphold i utlandet i over 24 timer. Denne grensen gjelder uansett hvor mye hver enkelt vare du tar med deg koster. Kjøper du bare en vare til 2000 kroner i ferien, kan du kjøpe den momsfritt i utlandet, og innføre den tollfritt og avgiftsfritt til Norge - her er det penger å spare.

Sånn sett, kan man si at staten subsidierer alle utenlandsreiser vi foretar oss med litt over en tusenlapp, i og med at vi får fritak for å betale 24 prosent av 5.000 kroner hver gang vi kommer hjem fra utlandet.

Kjøper du samme varen i en utenlandsk nettbutikk eller via postordre, har du rett til å slippe å betale den utenlandske momsen, men da må du betale den norske momsen på 24 prosent ved innførsel.

Spørsmål: Hvordan skal jeg gå fram for å få en vare kjøpt uten den utenlandske merverdiavgiften? Holder det hardnakket å stå på at jeg skal betale norsk moms for varen på grensen inn til Norge, og dermed slippe den utenlandske?

Er det for eksempel et eget skjema jeg må fylle ut?

Svar: NEI. Du er faktisk helt prisgitt at butikken du handler hos i utlandet prioriterer salg for eksport. Det vil si at butikken må ha rutiner for å løfte av eller tilbakebetale moms til utenlandskunder.

Dette er aller enklest å oppnå hos nettbutikker som allerede opererer internasjonalt, men også en god del "vanlige" butikker i utlandet har rutiner for dette. Men for å unngå at du betaler moms to ganger, det vil si både i utlandet og i Norge, må du sjekke ut dette på forhånd med butikken du skal handle hos.

- Dette er helt og fullt forhold som kjøper og selger i utlandet må bli enige om, sier tolloverinspektør Geir Granholt ved infosenteret, Oslo og Akershus tolldistrikt. Tollvesenet har ingen myndighet over kjøp som gjøres i utlandet.

Granholt opplyser at en svenske som handler i Norge kan få løftet av den norske merverdiavgiften på to måter:

  • Svensken kan få firmaet han handler i til å utekspedere varen gjennom Tollvesenet for seg. Da må også en godkjent befrakter føre varen fysisk ut av landet, noe som bekrefter at utførselen ikke er en "papirtiger".
  • Et annet alternativ er at svensken kjøper varen i Norge med norsk mva og selv fortoller varen inn til Sverige. Deretter kan han be den norske butikken om å få refundert merverdiavgiften i ettertid.

    - Her er man imidlertid også avhengig av at butikken ønsker å samarbeide, og jeg er usikker på hvor ofte dette gjøres i praksis, avslutter Granholt.

Her kan du lese mer om reglene for innførsel av varer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer