Foto: M Wolfe
Foto: M WolfeVis mer

Ikke bare fordervelse på Island

Hvordan er tilstanden på den kriserammede sagaøya?

Finanskrisa kom som en tornado og knuste økonomien på Island i fjor høst. Meldinger om matmangel, masseoppsigelser, og utflytting fra øya strømmer stadig inn, men alle har det ikke så ille som en kan få inntrykk av.

Møt Stina Tjelflaat. Hun er norsk, og bor sammen med den islandske ektemannen Bragi Baldursson i Reykjavik. Da DinSide snakket med henne for noen måneder siden var hun urolig for situasjonen i landet.

I dag er landets tilstand mye verre, men det norsk-islandske ekteparet har vært heldige og unnsluppet det verste så langt.

- Begge har fortsatt jobber, så for oss har ikke det daglige forandret seg så mye. Foruten om at vi sparer litt mer enn før, og føler oss usikre om fremtiden, sier Stina.

De daglige kriseoverskriftene i mediene har begynt å prelle av.

- Vi er blitt så vant med at det skjer noe hver dag, derfor tenker vi litt mindre på det nå enn det vi gjorde i høst, forklarer hun.

Les hele saken: - Det verste er at ingen vet hva som vil skje

Stina Tjelflaat (f.v.), Kristina Bragadóttir og Bragi Bald smiler fortsatt, selv om situasjonen der de bor er vanskelig. Foto: Hilde Øier
Stina Tjelflaat (f.v.), Kristina Bragadóttir og Bragi Bald smiler fortsatt, selv om situasjonen der de bor er vanskelig. Foto: Hilde Øier Vis mer


Verre for naboene

Siden begge to har beholdt jobbene sine, har de ingen konkrete planer om å flytte tilbake til Norge. Men for enkelte i nabolaget deres, er situasjonen verre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har noen naboer som har mistet jobbene sine, og de er i en veldig vanskelig situasjon, der de tenker på å flytte, forteller Stina.

- Folk som oss har ikke merket så mye, for uten om at vi har gått litt ned i lønn, og avdragene på lånene våre har økt. Vi har ikke kjent krisen på huden ennå, vi har fortsatt nok vin og god mat, men for folk som ikke greier å betale avdragene på husene sine, eller har mistet jobbene, er situasjonen ille, sier hun.

Stina forklarer at det er mange som sitter i klistret nå, som ønsker å flytte til land som Norge, men stopp i boligsalget gjør at det er nær umulig for dem å flytte.

Les også: I Norge stiger boligprisene

- Et lite sjansespill

Finansuroen har gitt seg utslag i at den islandske kronen er blitt slaktet i verdi. Rett før jul ble valutaen suspendert fra Norges Banks valutanoteringer.

Men kronen er fortsatt myntenhet på Island, og reiser du dit må du jo vite hvor mye en krone koster. Det skal vise seg å ikke være så lett.

- Man operer med helt forskjellige kurser. Reuters har en svakere kurs enn bankene bruker her på Island, forklarer Stina.

Men hvordan turistene vite hva de betaler for varene på island?

- Det er litt sjansespill, for man kan ikke være sikker på hvilken kurs man får. Jeg anbefaler å sjekke i en islandsk bank, for da vil en få en ganske så riktig kurs, sier Stina.

I skrivende stund melder Kauthing Banki på Island at 1 norsk krone koster drøyt 16,5 islandske kroner.

Island har mye å friste med, selv i krisetider. Foto: Colourbox
Island har mye å friste med, selv i krisetider. Foto: Colourbox Vis mer


Valutakalkulatoren

Halv pris, enn så lenge

Inflasjonsnivået på øya har også uroet mange. En rekke varer har steget dramatisk i pris. Fra januar 2009 til januar i år steg konsumprisindeksen med utrolig 18,6 prosent, ifølge tall fra Islands statistiske sentralbyrå.

Men det er langt fra alle varer som drar prisene oppover.

- I motsetning til hva man leser, er matbutikkene spekkfulle av mat. Men prisene har gått fryktelig opp. Vi har begynt å følge med på prisene hele tiden. For eksempel har et spesielt merke dopapir steget med 70 prosent i pris, mens andre varer har gått opp 100 prosent, forklarer Stina.

For turister vil de likevel kan det være penger å spare på enkelte varer og tjenester.

- Jeg hadde foreldrene mine på besøk for et par uker siden, og de synes det var så billig her. De klippet håret og kjøpte nye briller for halv pris av det de måttet betale i Norge, sier Stina, som også nevner at du kan få tilbakebetalt momsen på 15 prosent når du forlater landet.

Ny regjering må ta tøffe tak

Hvordan situasjonen på Island blir framover er vanskelig å spå. Landet har nettopp fått en midlertidig regjering ledet av statsminister Johanna Sigurdardottir, som overtok etter at den tidligere regjeringen ble presset av folket til å gå.

Islendingene er lovet et nytt valg i mai i år. Da er det ventet harde tiltak for å få økonomien på beina igjen.

- Vi forventer toppskatt og ytterligere skatteøkninger. En ny regjering vil nok gjøre det ytterste for å forbedre situasjonen, men det er veldig lite penger å ta av, sier Stina.

Opplev Island:

Badeferie i minusgrader