Ikke bare en fredagspils?

Norske bedrifter taper milliarder på arbeidstakernes alkoholbruk.

VIL ENDRE ALKOHOLVANER VED HJELP AV NETTJENESTE: Dette er ikke et «avholdsprogram» som skal få norske arbeidstakere til å slutte å drikke, men er et tilbud som skal hjelpe nordmenn til sunnere drikkevaner, ifølge AKAN. Foto: colourbox.com
VIL ENDRE ALKOHOLVANER VED HJELP AV NETTJENESTE: Dette er ikke et «avholdsprogram» som skal få norske arbeidstakere til å slutte å drikke, men er et tilbud som skal hjelpe nordmenn til sunnere drikkevaner, ifølge AKAN. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år taper private- og offentlige bedrifter enorme 11-12 milliarder kroner på grunn av alkoholbruk blant ansatte.

Nå skal arbeidstakere som vil endre alkoholforbruket sitt få hjelp på internett.

Drunkorexia: Den nye spiseforstyrrelsen

Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk (AKAN) lanserer i disse dager et frivillig nettbasert program, som heter Balance. Dette er ikke et «avholdsprogram» som skal få norske arbeidstakere til å slutte å drikke, men er et tilbud som skal hjelpe nordmenn til sunnere drikkevaner.

– Vi ønsker ikke å løfte en moralsk pekefinger for å få folk til å slutte å drikke. Alkohol i sosiale jobbsettinger kan være positivt for arbeidsmiljøet. Det vi ønsker er å tilby ansatte en hurtigsjekk av alkoholvanene, og samtidig gi de som har behov eller som ønsker det, hjelp til å justere vaner som kan være helseskadelige på sikt, sier direktør Kjetil Frøyland i AKAN, i en pressemelding.

Lege, psykiater og rusforsker er kritisk til programmet. Les mer nederst i artikkelen.

Tidlig alkoholdebut og alkoholisme
Forskjellig alkoholisme
Alkohol er farligere for kvinner

Morsomt og lærerikt

Balance er laget av psykologer og eksperter på alkohol og alkoholvaner. Balance bygger på omfattende forskning om alkohol, atferdsendring og positiv psykologi. Programmet skreddersyr individuelle løp for hver enkelt bruker.

– Balance gir dessuten brukerne hjelp til å sette sunne personlige mål, de får selv velge oppgaver og øvelser de synes er gøy. Innholdet tilpasses brukernes egne grunner til å drikke, og forebygging av tilbakefall er basert på brukerens egne risikofaktorer, sier Frøyland.

Motivasjon, viljestyrke og humør er sentrale elementer i programmet.

– Innholdet i Balance er lett tilgjengelig, morsomt og lærerikt, ifølge Frøyland.

Alkoholtørsten ligger i genene

Delt i to

Balance består av to deler, én internettbasert hurtigsjekk av alkoholvanene som tar noen minutter, og én oppfølgingsdel som løper daglig i 56 dager, og deretter mindre intensivt i ytterligere 10 måneder. Brukerne velger selv om de ønsker å delta i oppfølgingsdelen og gjennom den få støtte til å justere alkoholvanene sine.

Programmet er allerede testet ut i et pilotprosjekt. Erfaringene fra brukerne er positive, ifølge pressemeldingen.

Slik skader alkoholen

- Kan enkeltpersoner inngå abonnement?

- Arbeidstakere som ikke får tilbud om Balance via arbeidsplassen kan ta direkte kontakt ved å ringe AKAN kompetansesenter, sier Kjetil Frøyland til DinSide Helse.

Kritisk

Hans Olav Fekjær, lege, psykiater og rusforsker, er litt kritisk til Balance, selv om han ikke har direkte kjennskap med programmet.

- Det finnes 3-4 ulike risikofaktorer knyttet til drikking. De kan ikke samles under en "hatt" slik dette programmet synes å gjøre, sier han til DinSide Helse.

De forskjellige risikofaktorene er: 1) risiko for å utvikle sykdom 2) risikoen for skader og ulykker pga promille 3) hensynsløs rusatferd, som går utover andre enn drikkeren. Noen vil også regne risikoen for ”avhengighet” som en egen risiko, ifølge Fekjær.

- Et spørreskjema som vurderer risiko bare på bakgrunn av forbrukets mengde og hyppighet, er velegnet til å si noe om sykdomsrisiko, men ikke for andre farer. Det kan føre til undervurdering av risikoen ved enkelttilfeller av fyll. Og det er ikke minst skadelig der hvor forbruket er relativt moderat, men atferden plagsom og skadelig for omgivelsene, sier han.

Få mer informasjon om programmet på AKAN.no

Fakta om alkoholvaner
Om norske alkoholvaner:
• Alkoholforbruket har i mange år vært og er fremdeles økende i Norge. Alkoholforbruket var særlig høyt i Oslo og Akershus.
• Forbruket av alkohol øker med utdannelse og inntekt, og er høyere hos yngre enn hos eldre.
• I 2006 drakk hver nordmann over 15 år i gjennomsnitt 6,46 liter ren alkohol. Halvparten av alkoholen vi drakk kom fra øl. I tillegg til dette kommer uregistrert forbruk fra grensehandel, smugling og hjemmeproduksjon.
• Omtrent 90% av nordmenn drikker alkohol.
• Gjennomsnittlig debutalder for alkohol synes å være stabil med omkring 14,5 år for øl og 15 år for vin og brennevin.
Fakta om rusmiddelbruk i arbeidslivet:
• Endringer i arbeidslivet har skapt en rekke nye anledninger for bruk av alkohol, som mer reising og flere sosiale anledninger, som kurs, seminarer og temautvikling.
• I over 80 % av norske bedrifter er det vanlig at ansatte og ledere drikker alkohol i forbindelse med sosiale arrangementer i kollegers eller bedriftens regi.
• Det antas at hele 30 % av korttidsfraværet på norske arbeidsplasser er alkoholrelatert. Effekten på langtidsfraværet er mer skjult, men man regner med at 15 % av langtidsfraværet skyldes alkoholbruk.
En undersøkelse fra 2001 viste at 62 % av ansatte i norsk privat næringsliv hadde drukket alkohol i løpet av en toukersperiode. 30 % av disse hadde drukket alkohol i arbeidsrelaterte situasjoner.
• 29 % av ansatte har opplevd at rusmiddelbruken har ført til svekkelse av egen arbeidskapasitet.
Kilde: AKANLyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!