Svenskene har dekket til lappen med sammenlikningsprisene, slik at det er vanskelig for oss nordmenn å se at varene er <i>billigere</i> i Norge enn i Sverige. Foto: Per Ervland
Svenskene har dekket til lappen med sammenlikningsprisene, slik at det er vanskelig for oss nordmenn å se at varene er billigere i Norge enn i Sverige. Foto: Per ErvlandVis mer

Ikke alltid billigere over grensen

Den svake svenskekronen frister mange til harry-handel over grensen. Men ikke alt er billigere hos söta bror.

Denne høsten har DinSide og en rekke andre medier skrevet opp og i mente om hvor sterk den norske kronen er sammenliknet med andre valutaer.

Sterk norsk krone betyr at det er billigere å handle i og fra andre land, og det er nok spesielt grensehandel hos söta bror som frister for oss nordmenn.

Men selv om du kan spare betydelige summer over grensen, er det viktig å ikke stole blindt på at absolutt alt er billigere hos våre naboer. For sjekker du prislappene nøye, er det ikke sikkert at det du trodde var et grensekupp, er så mye å glise av.

Valutakalkulator

Teiper over prislappen

Jack & Jones er en populær kleskjede i Skandinavia, og du finner butikker på de store kjøpesentra langs grensen av Sverige. Vareprisene er sentralt styrt, og klærne er utstyrt med prislapper som viser hva prisene er i de forskjellige landene der varene selges.

Litt kontrastjustering i Photoshop, så er det mulig å avsløre prisene i de forskjellige landene.  Foto: Per Ervland
Litt kontrastjustering i Photoshop, så er det mulig å avsløre prisene i de forskjellige landene. Foto: Per Ervland Vis mer


Da DinSides journalist var på handletur i Töckfors i Sverige, viste det seg at flere av varene faktisk var dyrere på Jack & Jones over grensen enn i Norge. For eksempel fant vi en t-skjorte som koster 200 kroner i Sverige, noe som med dagens kurs tilsvarer cirka 160 norske kroner. Den norske priser er imidlertid 150 kroner, ti kroner billigere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisforskjellen er ikke avskrekkende, men det som er betenkelig er at prislappen der du vanligvis kan sammenlikne prisene, er dekket over med en stor prislapp. En gjennomgang av flere av varene viser at de som ikke er billigere i Sverige er teipet over, mens varer som er billigere over grensen, har sammenlikningsprisene godt synlig.

Her er det alltid salg

- Håper det ikke gjelder flere butikker

Å teipe over prislappene strider mot butikkjedens egne regler. Det bekrefter Jesper Lyngsøe, ansvarlig for Jack & Jones i Skandinavia.

- Det er ingen av våre butikker som får lov til å teipe over prisene på denne måten. Vi har regler i kjeden om at alle prisene skal være offentlige, slik at for eksempel dansker som reiser inn til Sverige skal se om varen er billigere der, sier Lyngsøe til DinSide.

Han kan ikke forklare hvorfor butikken i Töckfors bryter kjedens egne regler, men lover at de ikke skal få fortsette å gjøre det.

- Jeg forstår ikke hvorfor denne butikken har gjort det, og vi håper det er den eneste butikken som gjør det. Det er ingen som får sette merke på prislappene, så dette er noe vi vil ta tak i omgående, sier Lyngsøe.

Fortsatt mange gode priser

Inntil videre bør nordmenn på handletur over grensen være skeptiske når de ser at en prislapp er teipet over. På tross av at enkelte butikker ikke spiller med helt åpne kort, er det ingen grunn til å skygge unna shopping på grensen.

Matvarer, spesielt bacon, kylling og kjøtt vil som regel være svært mye billigere i Sverige enn i Norge. Vi har riktignok registrert noen svært korte holdbarhetsdatoer for flere av ferskvarene, så om du har tenkt til å la kjøttpålegget ligge lenge i kjøleskapet, er det ikke sikkert du bør handle varene i Sverige.

Allergimat, som for eksempel glutenfrie matvarer er svært dyre i Norge, mens svenskene kan friste med halv pris på en rekke av disse varene.

Spill og elektronikk, kan være billigere over grensen, men her bør du vite prisene på forhånd før du slår til. I mange tilfeller er det lite å spare i denne varegruppen.

Klær og sko er ofte billigere over grensen. Butikker som Hennes & Mauritz og DinSko har filialer i de store kjøpesentra, og opererer stort sett med de samme priser i begge landene. Det vil si at en genser som koster 500 kroner på HM i Norge, vil ha samme pris i Sverige. På grunn av den gode kursen vil du likevel ende opp å betale drøyt en hundrelapp mindre på HM i hos våre gode naboer.

Hennes & Mauritz i Norge og Sverige har stort sett de samme prisene. Siden norske kroner er mer verdt enn svenske, er det derfor billigere for nordmenn å handle HM-klær i Sverige.
Hennes & Mauritz i Norge og Sverige har stort sett de samme prisene. Siden norske kroner er mer verdt enn svenske, er det derfor billigere for nordmenn å handle HM-klær i Sverige. Vis mer


Norge kan få nye penger - her er sentralbankens planer

Så sterk er kronen

Svenskekronen har holdt seg usedvanlig lavt over lengre tid. For bare et par helger siden kostet 100 svenske kroner under 80 norske kroner. I dag ligger kursen rett over 80 norske kroner, noe som også er lavt sammenliknet med gjennomsnittet de siste årene.

I hele år har makroøkonomer sagt til DinSide at de regner med en kraftig kronestyrkelse i løpet av året, og den har altså slått til for fullt de siste månedene, men ikke bare målt opp mot svenskekronen.

Britiske pund, svenske kroner og amerikanske dollar er svært guntige valutaer akkurat nå.  Foto: Colourbox.com / Montasje: DinSide
Britiske pund, svenske kroner og amerikanske dollar er svært guntige valutaer akkurat nå. Foto: Colourbox.com / Montasje: DinSide Vis mer


Pundet nådde nye bunnrekorder for bare noen uker siden, og den amerikanske dollaren har ligget stabilt godt under gjennomsnittet. Euroen, som har målt opptil 10 kroner i år, er nå nede på cirka 8,4 kroner, noe som er en tilnærming til det nivået euroen stort sett har ligget på.

En dansk hundrelapp har over større deler av 2009 kostet rundt 120 norske kroner, men nå begynner kursen å nærme seg et mer edruelig nivå på rundt 110 kroner.

IMPORTKALKULATOREN: Finn ut hva du må du betale i toll og moms?