<strong>KAN UTLØSE ALLERGISKE REAKSJONER:</strong> Mange med gresspollenallergi reagerer på sitrusfrukt, som det er mye av i julen. Typiske reaksjoner på sitrusfrukt er kløe og hevelse på lepper og i munnen og svelget. Foto: Per Ervland
KAN UTLØSE ALLERGISKE REAKSJONER: Mange med gresspollenallergi reagerer på sitrusfrukt, som det er mye av i julen. Typiske reaksjoner på sitrusfrukt er kløe og hevelse på lepper og i munnen og svelget. Foto: Per Ervland Vis mer

Ikke alle kan spise dette

Mange tåler rett og slett ikke julekosen. Se hva du bør være oppmerksom på.

Publisert
Sist oppdatert

En ting er at du kanskje ikke liker marsipan, kransekake eller søte konfektkaker, men noen tåler rett og slett ikke innholdet i disse matvarene.

- Allergikere bør være oppmerksomme på at det kan være ingredienser de ikke tåler i typisk julemat, melder Matportalen.

Se forslag til alternative julematingredienser nederst i artikkelen.

Les også:
Spiser du deg pollensyk?

Nøtter og frukt

Å reagere på nøtter er ikke uvanlig. Allergisymptomer kan oppstå når man spiser nøtter og mandler som det er mye av i marsipan, konfekt, nougat, sjokolade og kaker.

De vanligste reaksjonene ved inntak av nøtter er kløe og hevelse i munn og svelg. Eksemutbrudd, elveblest, magesmerter og oppkast er også symptomer som kan oppstå. I enkelte tilfeller kan livstruende reaksjoner inntreffe (allergisk sjokk). Reaksjoner på mandler er ikke like vanlig som reaksjon på nøtter, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund.

Sitrusfrukter

Det samme gjelder frukt, som appelsiner og klementiner. Mange med gresspollenallergi reagerer på disse sitrusfruktene, som det er mye av i julen. Typiske reaksjoner på sitrusfrukt er kløe og hevelse på lepper og i munnen og svelget.

Vær også oppmerksom på at sitrusfrukter kan gi rødt utslett rundt munnen til barn med barneeksem eller følsom hud, uten at det trenger å være allergi. Dette skyldes normalt fruktsyren i appelsinen som kan irritere huden. Skjærer du appelsinen i små biter og lar barnet spise med gaffel, kan irritasjonen reduseres.

Vil kurere nøtteallergi med nøtter

Egg, melk og hvete

Personer som reagerer på melk, egg, hvete og gluten må bruke spesielle oppskrifter på julemat og julekaker. Tipsene får du nederst i artikkelen.

Typiske symptomer på melkeallergi er plager fra mage- og tarmsystem, kløe i munn og hals, hovne slimhinner og pustebesvær. Hveteallergikere kan få diaré, magesmerter, forverring av eksem, astma og allergisk sjokk. Personer som er allergiske mot egg kan få reaksjoner som diaré, magesmerter, elveblest, forverring av eksem, pusteproblemer/astma og allergisk sjokk. Glutenallergi kan gi reaksjoner som løs og hyppig avføring, magesmerter, luftplager, vekttap og slapphet. Tilstanden kan også gi vage og lite uttalte symptomer.

Bør du droppe gluten?
Har du cøliaki uten å vite det?

Vin

Noen reagerer også på vin.

- Spør betjeningen på Vinmonopolet om vin som erfaringsmessig ikke gir overfølsomhetssymptomer, råder Matportalen.

De som kan reagere på vin, er personer som ikke tåler tilsetningsstoffet sulfitt. Cirka fem prosent av astmatikere kan reagere på sulfitt, som tilsettes vin for å hemme veksten av sopp og bakterier. Normalt er det mer sulfitt i hvitvin enn rødvin. Tilsetningsstoffet finnes i all vin, også økologisk vin.

Er jeg allergisk mot vin? Sjekk hva Lommelegen svarer

Personer som er allergiske mot druer kan også reagere på vin.

Les også: Allergi og øl kan bli krøll

Tips til alternativ julemat

Er du allergisk mot noen av matvarene nevnt over? Her er noen tips:

Snadder for allergikere. Her er oppskriftene

  • Kumelk kan i mange tilfeller erstattes av havredrikk, kokosmelk, rismelk, soyamelk og mandelmelk. Kokosmelk er et godt alternativ til risengrynsgrøt og risdesserter.
  • Det finnes melkefri mørk sjokolade og melkefri nougat.
  • Nøtter kan i visse kaker erstattes av tørket frukt, solsikkekjerner og gresskarkjerner eller utelates.
  • Du kan kjøpe marsipan uten eggehvite og uten nøtter (falsk marsipan).
  • Velg glutenfrie melblandinger.
  • Bruk olje eller melkefri margarin til baking. Da kan bakverket også spises av melkeallergikere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer