Ikke alle kan bleke tennene

Egner tennene dine seg for tannbleking?

Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere nordmenn jakter på det perfekte hvite smilet, og prøver seg blant annet på tannbleking for å oppnå dette. Men alt til sin pris.

For hver annen person som bleker tennene sine vil oppleve bivirkninger, som sår på tannkjøttet og ising i tennene når de drikker kald drikke eller er ute i kald luft, ifølge den danske avisen Politiken.

Dette kommer fram i en ny undersøkelse som skandinaviske forskere står bak.

- Sårene kan oppstå hvis blekemiddelet ligger for lenge på tannkjøttet. Følsomhet i tennene er nok det største problemet, forteller overtannlege Ulla Pallesen fra Odontologisk Institut ved Københavns Universitet.

Men det er ikke bare dette som avsløres i undersøkelsen. Den avdekker også at det er noen som absolutt ikke bør bleke tennene sine.

Les også: Dette kan du bli avhengig av

Bleking av tenner

Har du noen gang bleket denne dine? (Avsluttet)
Nei, men jeg har lyst til å prøve. (53%) 991
Ja, jeg har gjort det selv.(20%) 376
Nei, aldri i livet!(15%) 281
Ja, hos tannlege.(8%) 158
Ja, både hos tannlege og på egen hånd.(4%) 70
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Er emaljen din borte?

- Hvis man regelmessig bleker tennene og samtidig har etset bort noe av emaljen i forkant, fordi man for eksempel drikker mye brus og spiser mye frukt, kan det skade tennene, sier Pallesen.

I verste fall kommer man da helt inn til tannbenet, som er porøst. Hvis man i slike tilfeller bleker tennene, vil de bli gule. Det er fordi emaljen er borte, og tennene i seg selv ikke kan blekes.

Pallesen minner om at det ikke er noen god idé å kjøpe hjemmeblekningsmidler på nettet, men anbefaler å gå til tannlege. En tannlege vil kunne vurdere om tennene overhodet egner seg for bleking.

Bleking kan gi etseskader

Samtidig ok å bleke tennene

- Tannlegen kan gå inn og se om misfarging av tenner skyldes at emaljen er borte, eller om det skyldes fargestoffer fra mat og drikke. Skyldes det ikke fargestoffer, har man ikke noe å hente ved å bleke tennene. Og da er det jo synd å utsette emaljen for dette, sier hun.

Pallesen ser imidlertid ikke noe problem med å bleke tennene, om tannlegens vurdering er at tennene vil klare det.

- Hvis det blir gjort med omhu, kan jeg godt akseptere det, sier Pallesen, og legger til at dette kan være et bedre alternativ enn mange andre metoder som finnes der ute på markedet.

En annen grunn til at det frarådes å kjøpe tannblekningsmidler på nettet, er fordi de ikke kan tilby en spesialtilpasset skinne, som tannlegen kan. Det er viktig for den gjør at gelen som brukes ikke kommer ned i magen. Skinnene man kjøper på nettet passer ofte dårlig til ens tannkjøttform, og da kan det renne gele ut av den, som går ned i magen.

Er tennene dine påskegule? Det er mange syndebukker!

Sunn emalje fra før av

Pallesen avslutter med å si at hvis man i utgangspunktet har en sunn tannemalje, er saken en helt annen.

- Så lenge ikke emaljen er skadet i forkant, kan den fortsette å gi god beskyttelse resten av livet, selv om man bleker tennene hvert andre til hvert fjerde år, sier hun.

Samtidig som de nye studieresultatene legges fram, tyder dyreforsøk på at gelen man bruker til å bleke tennene med kan gi kreft i mage og tarm, hvis man svelger store mengder av den.

Les også: Slik får du hvitere tenner

Slik ble studien gjennomført

  • Studien fulgte 171 personer som bleket tennene sine, og en oppfølgingsperiode på 9-10 måneder. Behandlingen ble utført under ansvar av tannlege, enten hjemmebasert eller i klinikk.
  • Omtrent 50 prosent av pasientene som utførte bleking hjemme, rapporterte om lokale bivirkninger.
  • Umiddelbart etter klinikkbleking rapporterte 32 prosent av pasientene om
    tilsvarende symptomer, og bivirkningsfrekvensen steg til 50 prosent 14 dager senere.
  • Ukorrigert er bivirkningstallene 60 prosent og 70 prosent for henholdsvis hjemmebleking og klinikkbleking.
  • Graden av opplevelse av bivirkninger varierte fra milde, raskt forbigående til langvarige symptomer opptil 9–10 måneder. Tre prosent av pasientene som gjennomgikk hjemmebleking hadde vedvarende ising ved 9–10- månedersoppfølgingen, mens den tilsvarende prosentandelen var syv prosent for pasientene med klinikkbleking.
  • Litteraturen gir svært ulike opplysninger om bivirkninger av tannbleking. Når det gjelder opplevelse av ising i tenner, varierer tallene fra 0–100 prosent, men de fleste undersøkelser oppgir en forekomst på mellom 30–80 prosent.
  • Les mer om undersøkelsen i Tannlegetidende.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer