Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.comVis mer

Ikke alle i familien bør ha en slik

- Barn under 12 år burde ikke ha mobil, sier verdensledende ekspert.

Det finnes ingen bevis for at barn er mer sensitive for mobilstråling enn voksne, men sjansen for at de faktisk er det bør ikke avfeies. I barndommen er fremdeles immunforsvaret under utvikling, og det er kjent at barn tåler både forurensende stoffer og UV-stråling dårligere enn voksne.

Les også: Er det farlig å ha laptopen i fanget

- Barn er ikke små voksne, og de burde ikke få mobiltelefoner før de er minst tolv år. Og etter det burde ungdommene sende meldinger heller enn å snakke, sier professor Lawrie Challis til Daily Mail.

Han er tidligere leder for Mobile Telecommunications and Health Reseache programme (MTHR), som i disse dager starter tidenes største undersøkelse av mobilbruk.

- Det ikke er dokumentert at barn har høyere risiko for helseskader enn voksne. Vedrørende langtidseksponering er det imidlertid ennå for tidlig å konkludere når det gjelder risiko for utvikling av hjernesvulst, sier forsker Lars Klæboe ved Statens strålevern.

- Da barn har et langt liv foran seg med mange års eksponering fra mobiltelefonen, anbefaler Strålevernet at spesielt barn følger våre råd for å redusere eksponeringen mot hodet: bruk handsfree, ha god dekning og send SMS, råder Klæboe.

Les også: Barn mobber med sms

Artikkelen fortsetter under annonsen

Telefonbruk og kreft

Forskerne skal kartlegge mobilbruken og helsen til 250.000 europeere mellom 18 og 69 år over en 30-årsperiode. Antall telefonsamtaler og varigheten på dem skal sammenlignes med legejournalen for å finne ut om sammenhengen mellom telefonbruk og kreft i øret, huden og hjernen.

Studien vil koste mange millioner pund, og forskerne skal også se på om mobilbruk øker sjansen for nevrologiske sykdommer som Alzheimer, Parkinson og multippel sklerose, hjerteinfakt, hjertesykdom, og mindre alvorlige plager som hodepine og søvnforstyrrelser.

Les også: Den kan svekke hukommelsen

Fysiske effekter

Undersøkelsen vil deles inn i tre deler. Etter fem år håper forskerne at de vil ha samlet nok informasjon til å se på de fysiske effektene av mobilbruk, fra hodepine og depresjoner til generell livskvalitet.

Les også: Mobilen kan skade fosteret

Etter 10 år håper de at de vil ha fått innsikt i om mobiltelefonbruk kan føre til vanlige krefttyper. Etter 15 år vil forskerne se på sammenhengen mellom stråling og sjeldnere krefttyper og nevrologiske sykdommer, skriver Telegraph.

- Jeg kjenner ikke til detaljene i denne undersøkelsen, men kan på generelt grunnlag si at det er denne type studier, kohortstudier, som er best egnet for å se om det er en sammenheng mellom bruk av mobiltelefon og risiko for ulike helseeffekter. Ulempen er at oppfølgingstiden kan være svært lang, det kan ta mange år før resultatene fra slike undersøkelser er klare, sier Lars Klæboe.