Trenger du penger til sommeren? Pass på at du får utbetalt det du har krav på. Foto: PER ERVLAND
Trenger du penger til sommeren? Pass på at du får utbetalt det du har krav på. Foto: PER ERVLANDVis mer

Ikke alle får feriepenger

Og skal du ikke ha ferie, bør du passe på at du får lønn i sommer.

Det er alltid noen som blir overrasket over at de ikke får feriepenger. Dette gjelder særlig ungdom, som oppdager at de verken får lønn eller feriepenger slik de trodde.

Vi har ikke lønn i ferien i Norge. I stedet får vi feriepenger, som er opptjent året før. Om du ikke tjente noe i fjor, får du altså heller ikke feriepenger.

I tillegg stanser noen bedrifter all lønnsutbetaling i juni eller juli, noe du bør være oppmerksom på hvis du har sommerjobb eller er nyansatt og skal jobbe i sommer.

Trenger du penger i sommer, vær sikker på at du har avtalt å få utbetalt lønn også den måneden hvor bedriften normalt bare utbetaler feriepenger, så slipper du likviditetsproblemer.

Merk at arbeidsgiver ikke kan tvinge deg til å ta ut ferie dersom du ikke har opptjente feriepenger fra i fjor.

SE OGSÅ:
Noen får mindre feriepenger enn de tror
Og noen får mindre lønn i juni

Allerede utbetalt?

Så finnes det også noen som allerede har fått utbetalt feriepengene sine. Hadde du et arbeidsforhold, for eksempel i fjor sommer, som nå er avsluttet, fikk du sannsynligvis utbetalt opptjente feriepenger sammen med sluttlønnen din.

Har du byttet jobb i løpet av det siste året, har du også muligens allerede fått utbetalt feriepengene som var opptjent til ferieåret 2011. Når du sier opp jobben, er det vanlig å få spørsmål om du ønsker feriepengene utbetalt sammen med siste lønn, eller om du vil vente med å få den til sommeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mest økonomiske, rent teoretisk, er å be om å få den utbetalt når du slutter, men ikke alle klarer da å la pengene ligge helt til ferien starter.

Ikke feriepenger av feriepenger

Du får ikke feriepenger av fjorårets feriepenger. Du får feriepenger av alt arbeidsgiver utbetaler, unntatt rene utgiftsgodtgjørelser (det er derfor ikke feriepenger av for eksempel kjøregodtgjørelse).

Enkelte typer bonusutbetalinger gir heller ikke grunnlag for feriepenger.

At fjorårets feriepenger ikke er med i årets feriepengegrunnlag, er også med på å skape forvirring for noen. Den lønnen vi får utbetalt — når feriepengene ikke regnes inn — er jo vesentlig lavere enn avtalt lønn. Dette fordi du ikke har betalt for ferien.

Mye å huske på? Vår feriepengekalkulator regner for deg.