Idrett kan gi Parkinsons

Fysiske idretter som fotball og boksing kan øke risikoen for å utvikle Parkinsons sykdom.

Gjentatte slag mot hodet kan gi en dramatisk økning i risikoen for å utvikle nervesykdommen Parkinsons, mener en gruppe europeiske forskere. Undersøkelsen av 3000 mennesker viser blant annet at risikoen for sykdommen nesten blir tredoblet dersom du blir slått bevisstløs mer enn én gang i løpet av livet.

Utøvere av fysisk tøffe idretter bør derfor tenke seg om to ganger før de stikker hodet frem, mener forskerne. Og det er ikke bare fotballspillere som er utsatt.

- Dette vil ha betydning for alle kontaktsporter, og spesielt for idretter som boksing, sier forskningsleder Finlay Dick i rapporten som er publisert i siste utgave av tidsskriftet Occupational and Environmental Medicine.

Hva er symptomene på Parkinsons? Les mer på Lommelegen:

Beskjeden risiko
- Det er nok ingen tvil om at gjentatte hodeskader kan ha en sammenheng med utviklingen av Parkinsons eller Parkinsons-liknende sykdommer. Et kjent eksempel på dette er jo bokseren Muhammed Ali, forteller professor Espen Dietrichs ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet i Oslo.

Han mener allikevel at risikoen for fotballspillere er på et ganske beskjedent nivå. Årsaken til dette er at Parkinsons er en relativt sjelden sykdom, slik at en dobling eller tredobling i risiko ikke vil føre til dramatisk mange flere syke.

- Det finnes jo også noen kjente eksempler på fotballspillere som har utviklet Parkinsons. Men så vidt jeg vet fins det ingen kjente undersøkelser som har klart å vise en systematisk overhyppighet av Parkinsons hos fotballspillere, sier Dietrichs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fotball er farligst

Lange flate baller?
Professor i idrettsmedisin, Roald Bahr ved Norges idrettshøgskole, vil heller ikke gi fotballen skylda for Parkinsons-risiko. Han mener det er store forskjeller på idretter som fotball og for eksempel proffboksing.

Les også: Vil forby boksing

- Senskadene etter en sport som proffboksing kan overhodet ikke sammenliknes med fotball. Hodeskadene som fotballspillere pådrar seg kan se stygge ut når det skjer, men er i all hovedsak relativt ufarlige skader, sier Bahr.

Han forteller at alle norske tippeligaspillere ble testet i forhold til hjernefunksjoner for noen få år siden. Undersøkelsen viste ingen sammenhenger mellom nedsatte hjernefunksjoner og faktorer som lang fotballkarriere, mange hjernerystelser eller mange headinger på ballen. Og når det kommer til headinger, er professoren fra Rikshospitalet-Radiumhospitalet helt enig:

- Problemet i denne sammenhengen er først og fremst hodeskader som gir bevissthetstap og eventuelt hukommelsestap. Ut ifra den nåværende kunnskapen om Parkinsons ser det derfor ut til at noen stygge hodedueller er langt mer farlig enn å heade ballen hundre eller tusen ganger, mener professoren.

Spørsmål om Parkinsons sykdom? Les mer her: